Ministrul Educației, adevărul despre lipsa autorizațiilor de incendiu din școli. Câte unități școlare se află în mare pericol

de: Rosu Ioana
01 02. 2021

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit recent care este situația școlilor cu privire la riscul la care sunt expuse în cazul unui incendiu. Deși au mai rămas șapte zile până la revenirea elevilor în bănci, ministrul Educației a declarat că 15% din unitățile de învățământ nu dispun de o autorizație de incendiu, iar 50% nu ar avea nevoie.

Siguranța elevilor, sub semnul întrebării

În ciuda faptului că autoritățile sunt puse în fața unor tragedii naționale, lucrurile merg în continuare prost în această țară. Dacă vineri și duminică au fost incendii în spitale, următoare tragedie ar putea avea loc chiar într-o școală sau în orice altă încăpere.

Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a dezvăluit duminică situația clară din școli, odată cu revenirea în bănci a elevilor. Invitat la Digi 24, ministrul Educației a menționat faptul că 15% dintre instituțiile școlare au autorizații, 20% sunt în process de obținere (deci, nu au), 50% nu au nevoie, iar 15 % nu au această autorizație prin care să ateste că elevii pot merge în siguranță la școală.

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie. (…) şi sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a declarat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Ministrul Educației a ținut să sublinieze că în acest număr sunt incluse atât sălile de clasă, cât și alte clădiri de tip cantină, săli de sport și cămine.

În ce condiții se vor deschide școlile pe 8 februarie

Fiind întrebat în ce condiții vor reveni elevii în școli, având în vedere că 35% din unitățile de învățământ nu au autorizație la incendii, Sorin Cîmpeanu a explicat că, în urmă cu cinci ani, acesta a a alertat autoritățile competente, însă lucrurile au „evoluat mult prea încet”.

Chiar și așa, ministrul a subliniat că prezența extinctoarelor va fi obligatorie, indiferent de prezența sau nu a autorizațiilor.

„Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”, a declarat acesta.

Cu privire la deschiderea școlilor pe 8 februarie, cu sau fără autorizație, Sorin Cîmpeanu a oferit un răspuns ambiguu, menționând că pe data de 2 februarie se va discuta despre acest lucru, alături de situația epidemiologică din țară .

„Decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice. (…) Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ține de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”.