Ministrul Educației, mesaj ireal înainte de valul trei al pandemiei: „Școlile se închid ultimele”
Ministrul Educației a vorbit joi seară despre posibilitatea ca școlile să rămână deschise în ciuda tuturor previziunilor înfricoșătoare referitoare la valul trei al pandemiei.
Care este situația epidemiologică de Covid-19 în școli
Sorin Cîmpeanu se arată foarte încrezător și sigur în legătură cu menținerea unei rate mici de infectare în școli, astfel ca aceste instituții să fie închise ultimele, în cazul în care va fi nevoie de o astfel de măsură.
Ministrul Educației a dezvăluit că rata de infectare în școli este mult mai mică decât rata de infectare în general, astfel că această situație îl încurajează să susțină în continuare școala fizică.
„Îmi place să cred că vom respecta un principiu simplu: școlile se închid ultimele și școlile se deschid primele. Deci ne-am exprimat speranța, încă suntem cu rata de infectare în școli mult sub rata de infectare a populației generale și avem desigur și această măsură a introducerii focarelor în rata de infectare după care vor lucra școlile”, a afirmat acesta.
Sorin Cîmpeanu a menționat și faptul că focarele apărute vor fi incluse în calculul ratei de infectare, în funcție de care va fi stabilit scenariul după care vor funcționa unitățile de învățământ.
„Şcolile vor intra în scenariu în funcție de o rată de infectare care să includă și focarele. Am luat acum aproape două săptămâni această decizie la nivelul Guvernului urmând să fie aplicat în două săptămâni”, a dezvăluit ministrul Educației în cadrul unei emisiuni, la Antena3.
Localitățile mici, afectate de noile reguli
Sorin Cîmpeanu a dezvăluit că introdcerea focarelor va defavoriza localitățile mici, care în mod sigur vor intra în carantină, în urma unei incidențe mari. Cu privire la localitățile mari, acestea nu vor fi grav afectate.
„Această includere a focarelor va crea dificultăți mai mici în localitățile mari, pentru că dacă este vorba de introducerea unui focar a unui cămin de bătrâni, sau unui spital într-o localitate mică din mediul rural sigur că va avea o incidență foarte mare și este posibil, din păcate, pentru acea localitate să o ducă direct în scenariul de carantină, adică peste șase la mie rata de infectare.
Nu același lucru se va întâmpla și cu localitățile mari. Deci, influența nu va fi nici pe departe atât de mare prin introducerea focarelor în rata de infectare după care vor funcționa școlile”, a spus Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.
Cu privire la vaccinarea cadrelor didactice, Sorin Cîmpeanu a afirmat că aceasta evoluează bine, campania de vaccinare fiind un adevărat succes.
„Deci, la acest 5000 de angajați vaccinați astăzi se va mai adăuga cu siguranță. Ieri fiind deschise doar 23 de centre, deci practic jumătate din țară, am avut 3.800 de angajații vaccinați, 1.750 cu vaccinul de la AstraZeneca și 2050 cu vaccinul Pfizer.
Per total la această oră angajații din învățământ vaccinați cu prima doză sau chiar și cu rapelul sunt într-un număr de 70.000”, a mai adăugat acesta.