Ministrul Educației, decizie de ultimă oră privind stresul școlar: „Au perfectă dreptate. Sunt foarte multe teme de casă”

de: Rosu Ioana
26 04. 2021

Sorin Cîmpeanu a vorbit în cursul serii de duminică despre situația școlară actuală, dar și despre schimbările care vor avea loc în viitor. Acesta le dă dreptate elevilor cu privire la greutatea ghizodanelor din cauza manualelor excesiv de grele, dând asigurări că acest chin va dispărea.

Ce modificări vor apărea în viitor

Sorin Cîmpeanu a anunțat o veste îmbucurătoare pentru toți elevii și părinții care s-au săturat să care ghiozdanele foarte grele, încărcate cu manuale. Minsitrul Educației are în vedere digitalizarea materiei, astfel încât, elevii vor putea primi o mare parte din informațiile aflate în manuale în format electronic. Acest lucru va presupune o evoluție în învățământ, marcându-se o modernizare a Educației, lucru extrem de necesar în zilele noastre, într-o perioadă marcată de tehnologie.

Cu toate acestea, părinții și elevii trebuie să știe că acest lucru va putea fi realizabil în următorii ani, rezultatele fiind observate în timp, odată cu scăderea greutății ghiozdanelor elevilor. Cu privire la complexitatea materiilor și a ghizodanelor exagerat de grele, ministrul Educației a afirmat că elevii au „perfectă dreptate”.

„Asta încercăm să facem: manuale disponibile în format digital. Sunt foarte multe teme de casă, sunt foarte multe manuale și auxiliare.

Facem eforturi începând din toamna anului viitor, dar nu va fi o scădere radicală dintr-un moment într-altul, va trebui să fie un proces treptat pe parcursul a, dacă vreți neapărat un termen, 2,3,4 ani”, a dezvăluit Sorin Cîmpeanu, potrivit Antena3.

Acesta a mai explicat faptul că pentru digitalizarea Educației, Planul Național de Redresare și Reziliență dispune de o sumă impresionantă de 780 milioane de euro.

Ce se întâmplă cu testarea elevilor în școli

Sorin Cîmpeanu a dat explicații cu privire la discuțiile purtate cu reprezentanții din Sănătate. Aceștia au exclus testarea elevilor fără acordul părinților, însă există insistență asupra importanței oricărui tip de testare non-invazivă, care poate ajuta prevenirea transmiterii virusului.

„Nu s-a pus problema testării fără acord parental. Eu personal susțin că orice testare care este considerată relevantă, non-invazivă, se poate folosi în școli. Este un filtru. Îți dă o informație. Acea informație, am discutat și cu ministrul Sănătății și la INSP, acest test trebuie să fie confirmat ulterior cu test PCR.

Este un prim filtru care trebuie să se aplice măcar celor care prezintă simptome în timpul orelor de curs și celor care au luat la cunoștință că sunt contacti direcți ai unor cazuri deja confirmate.

Sunt nevoit să va spun că sunt unul dintre cei care nu confundă atribuțiile prim-ministrului, cu atribuțiile ministrului Sănătății sau ale unui secretar de stat. Eu fac ceea ce stă în dreptul ministrului Educației. Am trimis solicitarea de testare cu teste non-invazive ministrului Sănătății și așteptăm răspuns. Prim ministrul a declarat deja că susține această măsură”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, potrivit sursei citate.