Ministrul Educației, avertisment categoric în prima zi de școală. Ce obicei nociv vrea să înlăture din familiile elevilor: „Mulți părinți nu înțeleg asta”
După o săptămână de contradicții intense referitoare la școlile care își deschid porțile pentru elevi, așteptându-i cu toalete în curte, dar și cu lipsa avizelor de securitate la incendiu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cât și președintele României au fost prezenți astăzi la unele dintre cele mai de elită licee din București, acolo unde au ținut discursuri grandioase referitoare la perspectivele pe care elevii le au în viitorul an școlar. În urma mesajelor transmise de cei doi, a fost trasă o concluzie clară despre abordarea eronată a părinților în raport cu rezultatele școlare. Află care este recomandarea oficialilor!
Klaus Iohannis, discurs în prima zi de școală
Președintele României s-a aflat la Liceul ”Grigore Moisil”, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Cei doi i-au încurajat pe elevi la începerea noului an școlar, explicând totodată scopul anumitor schimbări care s-au descis la nivelul structurii programei școlare cât și a modului în care va fi împărțită materia, renunțându-se astfel la structura pe semestre.
În noul an au fost introdusă evaluarea pe competențe, astfel că rezultatul la învățătură nu se va mai reflecta neapărat în note, cât în dezvoltarea copilului în raport cu abilitățile sale și profilul acestuia.
„Un subiect discutat intens în această vară a fost cel legat de evaluările de final de etapă sau cele care influențează tranziția la nivelul următor al educației. Evaluările sunt importante atât timp cât ele reflectă corect competențele elevilor și studenților, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele.
De aceea, trebuie regândit modul în care organizăm toate evaluările, pentru că, în final, contează mai puțin nota și mai mult dezvoltarea copilului în acord cu profilul și interesul acestuia”, a transmis Iohannis.
Președintele României a vorbit și despre proiectul „România Educată”, recomandându-le elevilor să nu aleagă calea ușoară, ci pe cea corectă
„Vă încurajez să nu alegeți mereu calea cea ușoară, dar să încercați să o căutați de fiecare dată pe cea corectă. Să nu vă temeți de competiția justă și să nu deveniți niciodată tributari lucrurilor obținute facil”, a adăugat președintele.
Sorin Cîmpeanu îi mustră pe părinții care aleargă după note
Înainte de discursul președintelui, ministrul Sorin Cîmpeanu a fost prezent la Colegiul „Sfântul Sava”, acolo unde a ținut un discurs de încurajare față de provocările noului an școlar, subliniind totodată abordarea greșită a părinților în raport cu rezultatele obținute de elevi. Acesta le-a transmis părinților că „scoala nu se face pentru note”, dând asigurări că fiecare dascăl va știi cel mai bine modalitatea de evaluare a elevilor.
„Fiecare profesor ştie să-şi evalueze cel mai bine elevii, ritmic, pe parcursul întregului an şcolar în aşa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu.
Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note, goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinţi care nu înţeleg că şcoala nu se face pentru notă, şcoala se face pentru ca ai lor copii să deprindă acele competenţe care îi vor ajuta să se dezvolte în viaţă conform propriilor aspiraţii de dezvoltare atât personală şi cât şi profesională pentru fiecare dintre acei copii care vor alege un domeniu”, a ministrul Educaţiei în prima zi a anului şcolar 2022-2023.