Ministrul Educației, anunț important despre o nouă metodă de corectare a lucrărilor de la Evaluarea Națională: „Am dreptul să fiu optimist”

de: Rosu Ioana
02 07. 2021

Ministrul Educației a anunțat noua metodă prin care se vor corecta, începând de anul viitor, lucrările de la examenele naționale. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, acestea vor fi corectate electronic și se va începe cu cele de la Evaluarea Națională, iar ca proiect pilot cu cele de la Bacalaureat.

Cum va avea loc noul tip de corectare al examenelor

Sorin Cîmpeanu a dezvăluit joi seară că această inițiativă vine din partea mai multor colegi care au realizat deja un proiect pilot pentru clasele a VI-a, în cazuri evaluării la mai multe materii, astfel că fiecare item va avea un cod, care va fi scanat și ulterior, elevii vor putea fi evaluați pentru fiecare competență în parte.

În felul acesta, ministrul Educației susține că se va putea face o analiză mai eficientă a ceea ce stăpânesc și nu stăpânesc elevii, putând ulterior ca în procesul de predare să se urmprească asimilarea acestor informații.

„Există deja un proiect pilot și sunt colegi cu inițiativă – nu e o inițiativă instituționalizată, a ministerului, ci o serie de colegi au demarat la nivelul evaluării pentru clasa a șasea acest proiect pilot. Evaluări la matematică-științe, cărora să le fie alocat un cod pe fiecare item și să fie culese rezultatele pe fiecare item.

Ai o imagine mai clară asupra a ce nu a mers și ce a mers bine, pentru a vedea ce trebuie să faci pe viitor. Itemii au competențe corespondente. Când analizezi pe fiecare item în parte, vezi că elevii sunt deficitari pe acele competențe, trebuie să te concentrezi mai departe în procesul de predare tocmai pe acele competențe”, a dezvăluit ministrul, la Digi24.

Corectarea va fi făcută pe calculator, elevii vor da examenele în scris

Sorin Cîmpeanu se arată optimist cu privire la noul sistem de corectare a examenelor, însă acesta are emoții cu prvire la asimilarea și adaptarea la acest tip de corectare și de către profesori, fiind nevoie de oameni competenți care să se descurce să atribuie coduri lucrărilor, iar mai apoi să scaneze itemii.

Potrivit minsitrului Educației, fiecare sală de clasă unde se vor susține examenele va avea un scanner, iar finanțarea proiectului va fi făcută de cu bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Dacă tot am introdus acest sistem apropiat de Bologna, cu acest barem fragmentat în care se punctează fiecare răspuns bun sau greșit din partea elevilor, următorul pas ar fi corectarea informatizată la nivel de item.

Nu scanerul mă îngrijorează. Problema e să existe în fiecare școală un profesor competent care să atribuie acel cod lucrării și să știe să scaneze. Profesorii corectori vor putea să corecteze online, fără să se mai cunoască între ei. Deci elimini de tot subiecivismul”, a adăugat Cîmpeanu.

Întrebat de timpul necesar pentru a putea fi pus în plan acest nou sistem de corectare, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre un an de zile, timp în care se va pregăti necesarul pentru Evaluarea Națională, în timp ce pentru Bacalaureat va exista un proiect pilot.

„Am dreptul să fiu optimist. Așa vom ști, pe fiecare competență, ce nu merge și pe ce trebuie să insistăm”, a adăugat acesta.