Ministrul Economiei, veste bună pentru companii. În ce condiții ar putea primi 200.000 de euro de la stat

de: Emanuela Pană
23 03. 2020

Extinderea epidemiei de coronavirus tulbură piețele financiare. Ca urmare a măsurilor luate pentru a gestiona criza medicală, economia mondială va suporta efecte ce nu vor trece neobservate. Țara noastră nu face excepție. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că pierderile în economie vor fi foarte mari din cauza decretării stării de urgenţă în România, ca măsură împotriva răspândirii virusului mortal.

Veste bună pentru companii

Ministrul Economiei a anunțat că, începând cu săptămâna viitoare, companiile vor putea primi granturi de până la 200.000 de euro, prin programul de micro-industrializare remodificat, pentru producția de materiale sanitare. Programul ar putea fi lansat în decursul săptămânii viitoare.

„Vom lansa probabil un program săptămâna viitoare. Am remodificat programul de micro-industrializare cu granturi de până la 200.000 de euro şi încercăm să-l ducem în mod special către producţia de materiale sanitare. Aşa cum am spus, această criză ne-a învăţat că dependenţa de importuri din China şi din alte ţări, nu din UE, unde suntem membri, ne-a făcut foarte fragili în faţa unei crize de o asemenea amploare.

Vom dori să producem materialele esenţiale în ţară şi vom începe prin măsuri mai mici întâi, cum vorbeam de acest grant de 200.000 de euro pe care vrem să-l dăm pentru companii să îşi adapteze special liniile de fabricaţie pentru materialele sanitare pentru început. Vorbim de altceva, nu de liniile de credit de care se vorbea. Nu avem mulţi bani pe această linie, dar vrem să începem să vedem ce companii şi câte vor putea să acceseze aceşti bani”, a susținut ministrul.

Pierderile economice vor fi foarte mari

Ministerul Economiei va face o analiză a sectoarelor ce se vor închide în cele 30 de zile de stare de urgență, după care se va face o estimare mai corectă a pierderilor din economie.

Virgil Popescu „Pierderile în economie vor fi foarte mari”

„Este foarte complicat să facem o estimare exactă a ceea ce se va întâmpla în economie la finalul celor 30 de zile de stare de urgenţă, pentru că nu ştim cum va evolua această infecţie. Dacă ea nu va avea un salt dramatic, cum este în alte ţări europene, atunci putem să limităm aceste pierderi. Gândiţi-vă că, dacă se închid foarte multe unităţi de producţie, acolo practic încasările vor fi zero. De aceea prognozarea este foarte, foarte greu de făcut. Nu m-aş hazarda în momentul de faţă să vă dau cifre. (…) Noi la Ministerul Economiei putem face, eventual, o analiză a sectoarelor care se vor închide şi apoi să vă dau o estimare mai exactă”, a explicat Virgil Popescu.

Chestionat cu privire la deficitul bugetar și dacă acesta va depăși 5%, ministrul a declarat că, în momentul de față, nu se mai pune problema deficitului bugetar nici la nivelul UE.