Ministrul Apărării din Republica Moldova, anunț neașteptat privind aderarea la NATO. Ce discuții au loc la Chișinău după alarma dată de Maia Sandu
Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, a dezvăluit, marți seară, planurile Republicii Moldova cu privire la aderarea la NATO. Declarația sa vine la scurt timp după interviul Maiei Sandu pentru Politico, acolo unde a vorbit deschis despre incapacitatea armatei moldovene de a apăra granițele țării în contextul unui conflict militar.
Maia Sandu, alarmă falsă privind aderarea la NATO?
Anatolie Nosatîi a rupt tăcerea cu privire la planurile Republicii Moldova de aderare la NATO, în condițiile în care armata țării nu dispune de armamentul și resursele necesare pentru a proteja statul. În acest moment, Republica Moldova este caracterizată de o poziție de neutralitate față de conflictul din Ucraina, astfel că posibila aderare a țării la o alianță reprezintă un subiect amplu dezbătut de politicieni.
În urmă cu o săptămână, Maia Sandu a declarat pentru Politico că există o „discuție serioasă” legată de capacitatea țării de a se apăra singură sau despre varianta aderării la o „alianță militară mai largă”, cu riscul de a schimba statutul înscris în Constituție cu privire la neutralitatea țării, această acțiune fiind derulată în urma consultării poporului.
„Acum, există o discuţie serioasă (…) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare.
Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca naţiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a declarat președintele Republicii Moldova, nemenționând niciun moment că ar face referire la alianța NATO.
Cu toate acestea, multe țări au luat în serios declarațiile ei, ducându-se cu gândul la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
Ministrul Apărării din Chișinău, adevărul despre planurile politico-militare ale țării
Potrivit ministrului Apărării din Republica Moldova, țara nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar discuțiile dezvoltate pe acest subiect ar face parte dintr-o strategie a războiului, create de statele care au un avantaj să dezvolte intrigi pe această temă.
Anatolie Nosatîi a făcut mai multe declaratii legate de planurile politico-militare ale Republicii Moldova, marţi seara, la un post de televiziune local, menționând totodată că aderarea la o alianță, așa cum a declarat Maia Sandu, nu reprezintă neapărat NATO, potrivit Agerpres.
„Toţi vehiculează ideea cu NATO, dar doamna preşedinte n-a menţionat NATO, ci o alianţă. Iar alianţele sunt diferite, exista alianţe locale, regionale. Dar toţi cei care doresc să manipuleze acest subiect au invocat NATO”, a accentuat ministrul moldovean al Apărării.
Acesta a recunoscut că pentru aderarea unei țări la NATO este nevoie să întrunești mai multe condiții, iar Republica Moldova nu este pregătită să le îndeplinească. Drept urmare, o posibilă aderare la NATO în această perioadă nu este luată în calcul pentru moment la Chișinău.
„NATO este o alianţă politico-militară foarte puternică, iar dorinţa de a deveni membru nu este suficientă. Trebuie să faci faţă, să fii acceptat, să implementezi standarde în sistemul de pregătire, dotare. În primul rând, nici nu se discută acest lucru acum, dar noi nici nu suntem pregătiţi.
Este o discuţie doar pentru a crea polemici în societate, pentru a distrage atenţia de la alte probleme. În primul rând, trebuie să vedem ce doresc cetăţenii Republicii Moldova”, a argumentat Anatolie Nosatîi.
Republica Moldova, țara care se dorește a fi lipsită de putere și apărare
În continuare, ministrul Apărării a concluzionat că există multe interese legate de păstrarea „slăbiciunii” Republicii Moldova din punct de vedere militar, iar războiul din țara vecină pare să fie cel mai bun pretext ca cei interesați de lipsa de putere de apărare a Chișinăului să-și atingă scopul.
Cu toate acestea, Anatolie Nosatîi a dat asigurări cu privire la faptul că țara își va regândi strategia de apărare a granițelor, astfel încât poziția țării să fie una mai avantajează pentru siguranța poporului.
„Nu comentez ceea ce spun cei care-şi doresc ca Republica Moldova să fie o ţară slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, rezilienţă.
Ei îşi doresc ca noi să nu avem capacitatea de a răspunde provocărilor. Toate aceste discuţii sunt parte componentă a unui război hibrid care este dus împotriva guvernării şi statalităţii Republicii Moldova.
Evoluţiile din Ucraina ne obligă să ne regândim strategia şi să ne pregătim pentru provocările de securitate”, a declarat ministrul în emisiunea de la postul Rlive.