Ministrul Agriculturii, decizia momentului privind scandalul legumelor tratate cu substanțe toxice care ajungeau pe rafturi la categoria BIO

de: Rosu Ioana
08 05. 2023

Apar informații greu de crezut vizavi de produsele „sănătoase” care ajung pe mesele românilor. Deși nu este o noutate faptul că legumele și fructele sunt tratate, un control făcut în Buzău a demonstrat încă o dată lipsa siguranței alimentare din România. Asttfel trei bărbați au fost prinși în timp ce vindeau substanțe toxice turcești care sporesc coacerea timpurie a legumelor. Anunțul făcut cu puțin timp în urmp de ministrul Agriculturii.

Ce mănâncă, de fapt, românii?

Primăvara este sezonul în care piața explodează de culori, respectiv de legume și fructe delicioase. După o iarnă cu aliementație grea, primăvara este momentul în care simțim nevoia de detoxifiere a organsimului. În ciuda dorinței noastre de a adopta o aliementație sănătoasă, realitatea este mai dură decât am crede. De fapt, pe piață găsim legume și fructe tratate cu substanțe toxice, unele dintre ele cu o cantitate cu mult peste cea permisă de lege.

Un control făcut în Buzău de oamenii legii a scos la iveală pericolul în care ne aflăm. Astfel, roşii, ardei şi alte legume din solar erau tratate cu substanțe toxice aduse din Turcia, cu o concetrație de opt ori mai mare decât cea maximă admisă. Cei trei bărbați sunt cercetați acum de polițiștii buzoieni, urmând să fie stabilite toate împrejurările.
Pe lângă faptul că erau tratate cu substanțe foarte puternice, bărbații aveau contracte cu mai multe hipermarketuri din țară, iar o parte dintre produsele contaminate ajungeau chiar și pe raioanele bio.

„Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a transmis IPJ Buzău.

Ministrul Daea, decizie categorică împotriva fermierilor necinstiți

În urma cercetărilor făcute la Buzău, ministrul Agriculturii a anunțat că, în cazuri similar sau a fermierilor care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor, statul nu va mai oferi ajutoare financiare. De asemenea, printre cei vizați sunt și fermierii care doresc să grăbească coacerea prin alte mijloace artificiale.

“În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă.

În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.

Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a spus Petre Daea.