Ministerul Sănătății, semnal de alarmă privind cea mai periculoasă stațiune de pe litoralul românesc. Ce riscuri trebuie să-și asume turiștii care ajung aici

de: Rosu Ioana
28 06. 2023

Ministerul Sănătății a tras, recent, un semnal de alarmă vizavi de pericolele care îi pândesc pe turiștii aventurieri care ajung pe litoralul Mării Negre. Din nefericire, există stațiuni care prezintă un risc mai mare de înec decât altele, motiv pentru care, persoanele care ajuns în aceste locuri trebuie să fie mai precaute decât în mod normal. La ce concluzie au ajuns specialiștii după ce au analizat apa și plajele din România?

Detaliile la care românii trebuie să fie atenți

Vremea caldă ne îmbie către o escapadă la mare, departe de betoane și poluare, iar fiecare alege destinația care i se potrivește cel mai mult. Probabil multă lume știe că, anumite stațiuni sunt cunoscute ca fiind mai puțin periculoase decât altele.

Printre acestea se regăsește Mamaia, veșnic plină de copii, căci nivelul mării este unul foarte mic, până aproape de geamandură. Chiar și acolo, cetățenii trebuie să fie atenți, deoarece niște curenți sau valuri neprevăzute pot crește nivelul de pericol de înec.

Cu toate acestea, în condiții normale, stațiunea Mamaia, deși este extrem de animată, uneori spre obositoare, oferă o siguranță aparte părinților cu pitici. Ei bine, există și plaje, care conform reprezentanților Ministerului Sănătății, pot fi riscante din cauza zonelor adânci.

În urma controalelor efectuate la nivelul plajelor și al apei, s-a constat că zona cu cel mai ridicat pericol de înec este la Eforie, acolo unde există o adâncime mai mare în apă. Astfel, potrivit unui document recent eliberat de oficialii din Sănătate, Plaja Belona şi zona „Golfuri” sunt recunoscute pentru curenții puternici care îi pot duce în larg chiar și pe înotătorii cu experiență.

O altă zonă asociată pericolelor este cea dintre taberele de copii Luminiţa şi Internaţional, cu hulă, dar și zona Casino. Acestea pot să inducă în eroare oamenii datorită apei cristaline, adevărul fiind că turiștii nu reușesc să atingă fundul mării, fenomen intâlnit și în Grecia, acolo unde apa este foarte curată.

Vezi cum arată plaja Belona din Eforie Nord, una dintre zonele cu risc de înec:

Stațiunea în care au fost găsite nereguli uriașe

Prețurile mari și lipsa igieniei de pe plajă și în restaurant au împins mulți români să renunțe la vacanțele din România, în favoarea celor din Grecia sau Turcia. Din păcate, descoperirea inspectorilor ANPC nu face decât să confirme pericolul la care ne expunem atunci când consmăm mâncare din oraș.

Așa se face că, în urma controlului efectuat la restaurantul Pofta Pescarului, din Costineşti, inspectorii au găsiit multe nereguli, printre care produse alimentare expirate, gândaci și mizerie.

Pe lângă problemele menționate mai sus, au mai fost găsite produse alimentare expirate, folsirea vaselor pentru gătit şi ustensile uzate şi neigienizate. De asemenea, frigidere folosite pentru depozitarea alimentelor erau neigienizate, pereţii cu vopseaua exfoliată, paviment neigienizat. În urma celor constate, inspectorii de la Protecția Consumatorului au dat o amendă de 20.000 de lei, decizând închiderea restaurantului pentru cel mult 6 luni.