Ministerul britanic al Apărării demască noul plan de atac al lui Vladimir Putin. Cum s-a pregătit Rusia pentru o nouă ofensivă în Ucraina

Ministerul britanic al Apărării demască noul plan de atac al lui Vladimir Putin. Cum s-a pregătit Rusia pentru o nouă ofensivă în Ucraina
Confruntare între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski

În cursul dimineții de miercuri, Ministerul britanic al Apărării a anunțat ce planuri are Rusia pentru a face față ofensivei ucrainene. Potrivit oficialilor din Londra, Vladimir Putin nu are niciun gând de retragere, ci este mai pregătit ca niciodată pentru a face față „operațiunii militare speciale din Ucraina”.

Cum se pregătește Vladimir Putin pentru un nou atac în Donbas

În ciuda victoriilor obținute de trupele ucrainene pe câmpul de luptă, cât și a atacurilor asupra bazei militare rusești din Pensinsula Crimeea, trupele rusești nu bat în retragere, ci mai mult, Vladimir Putin ar fi înființat aproape sigur o nouă formațiune majoră de forțe terestre, denumită Corpul 3 de Armată (3 AC), care își are baza în cartierul Mulino, regiunea Nijni Novgorod, la est de Moscova.

Motivul înființării unei noi formațiuni militare ar fi reprezentat de incapacitatea comandanților ruși de a face față priorităților operaționale multiple ce țin de pregătirea unor noi ofensive în Donbas, dar și de nevoia de consolidare a apărării împotriva atacurilor ucrainene, potrivit Agerpres.

Crearea acestei noi formațiuni militare a fost menționată, astăzi, inclusiv de Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW), citat de Ukrinform, potrivit căruia Rusia nu mai ascunde noul său plan de atac împotriva Ucrainei,  în care sunt recrutați bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, care nu necesită experiență militară obligatorie.

În ciuda faptului că, în Ucraina se auzise de ceva vreme zvonul privind formarea unei noi formațiuni militare cu peste 15.500 de persoane, în cadrul Districtului militar de Vest, cu bază la Mulino, informația nu fusese niciodată confirmată oficial.

Potrivit guvernului londonez, în cadrul Corpului 3 de armată se pot înrola bărbații cu vârsta de până la 50 de ani, cu studii medii, cărora li se oferă bonusuri profitabile în numerar.

Ce spun autoritățile din Marea Britanie despre noua formațiune militară rusească

De altfel, indicii la nivel public apăruseră chiar de pe data de 5 august, atunci când propagandistul rus Aleksandr Koţ a anunțat pe o rețea socială că a început recrutarea de voluntari în regiunea Samara pentru un nou batalion, care va deveni parte a Corpului 3 de armată.

Un alt anunț similar a fost făcut și de guvernatorul regiunii ruse Omsk, Aleksandr Butkov, care a declarat că în regiunea sa are loc formarea a trei batalioane de voluntary, respectiv Irtîş, Avangard şi Omsk, cu scopul de a fi trimise să lupte în Donbas.

Ministerul britanic al Apărării a mai anunțat că formarea unui corp de armată rusesc, care să facă față operațiunilor militare din Ucraina este puțin probabil să aibă șanse de reușită, având în vedere lipsa de entuziasm a potențialilor voluntari.

Astfel, pentru Rusia, strângerea a 15.000-20.000 de soldaţi, numărul necesar pentru a forma o astfel de formațiune, este greu de realizat în opinia oficialilor britanici. Aceștia au mai susținut că, este puţin probabil ca această nouă formaţiune să joace un rol decisiv în războiul din Ucraina.