Militarii reacționează după ce s-a cerut tăierea pensiilor speciale! ”Așa era în comunism!”
România este în plină criză, epidemiologică și economică, iar Guvernul încearcă să-și acopere viitoarele găuri din buget cu ajutorul tuturor mijloacelor financiare avute la dispoziție. Zilele trecute PNL cerea impozitarea graduală, de la 10% la 95% a pensiilor speciale care depășesc 2.000 de lei pentru a folosi aceste fonduri în combaterea coronavirusului, iar cei din sistemul de apărare au reacționat.
Militarii reacționează după ce s-a cerut tăierea pensiilor speciale
Zilele trecute PNL cerea impozitarea graduală, de la 10% la 95% a pensiilor speciale care depășesc 2.000 de lei pentru a folosi aceste fonduri în combaterea coronavirusului, amendamentele fiind depuse de liderii grupurilor parlamentare liberale, Florin Roman, de la Camera Deputaților, și Daniel Fenechiu, de la Senat. În argumentul celor doi lideri parlamentari s-a specificat că este vorba despre pensiile speciale ale magistraților, ale judecătorilor de la CCR și ai celor de la Curtea de Conturi, ale parlamentarilor și ale angajaților de la Parlament, diplomaților, aviatorilor.
Cei doi lideri parlamentari spun că astfel ar urma să fie impozitate toate aceste pensii speciale dar și pensiile speciale ale grefierilor, ale personalului auxiliar din instanțe, pensiile celor de la INEC (Institutul Național pentru Expertize Criminalistice).
Din propuneri făcute au fost excluse pensiile militare cele ale polițiștilor și a celor din serviciile secrete, dar asta nu i-a împiedicat pe cei de la USR să vină cu propria propunere de tăiere a pensiilor speciale, aici incluzându-le pe toate, astfel că parlamentarul USR, Claudiu Năsui, a propus impozitarea pensiilor speciale cu 90%, justificând proiectul prin faptul că din banii cheltuiţi în ultimii 4 ani pe aceste pensii speciale, şi anume 34,3 miliarde de lei, statul ar fi putut să construiască 243 de spitale noi.
Năsui a mai specificat faptul că România plăteşte circa 185.000 de pensii speciale, dintre care 9.000 sunt încasate de civili. Aproape 76.000 de pensii aparţin militarilor, iar 100.000 revin poliţiştilor sau angajaţilor din structuri asimilate.
”Așa era în comunism!”
Unul din militarii în rezervă a reacționat printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarului USR care a avut această propunere de tăiere a pensiilor speciale, inclusiv ale militarilor în rezervă. Scrisoarea a ajuns în spațiul public, inclusiv pe facebook, unde a fost publicată de Silviu Predoiu. Vă prezentăm un fragment din scrisoare deschisă, în rândureile ce urmează:
”Domnule deputat
…….( paragraf anonimizat ) ………….Domnule deputat,Astăzi, 01 aprilie 2020 (!) am aflat cu încântare că ideea care nu vă dă pace de ceva timp, cea referitoare la pensiile speciale, s-a concretizat. Doriți să le impozitați cu 90% și să construiți spitale. Mai ales pe cele militare, care vă deranjează mult de tot. Repet: astăzi, în a 16 -a zi de situație de urgență, în care poliția și armata se află pe stradă, neprotejați corespunzător, expuși amenințării invizibile pentru care noi, ceilalți, trebuie să #stămacasă, în încercarea de a gestiona o situație ieșită din tipare, dumneavoastră veniți cu o idee de natură a crește moralul ”trupelor” – tăierea pensiilor la care ar avea dreptul dacă scapă cu viață din urgia aceasta.
De ce? Pentru că ”nu mai putem avea unii cetățeni mai speciali decât alții”. Cu tot respectul, egali eram în comunismul acela după care tânjiți dvs. Nu, domnule deputat, oamenii nu sunt egali. Oamenii nu sunt egali nici ca abilități, nici ca IQ, nici ca pregătire, nici ca responsabilitate, nici ca periculozitate a muncii pe care o desfășoară, nici, nici, nici. Oamenii trebuie să aibă șanse egale, dar de valorificat fiecare le valorifică în funcție de propriul potențial. Nu mai insist în ideea că toate țările NATO au un regim aparte de pensionare pentru militari și ”civil servants” din serviciile speciale și poliție, asta puteți afla printr-o simplă căutare pe Google sau, și mai la îndemână, pe Wikipedia.”, scrie militarul în rezervă.