Mii de români, întorşi de la graniţă. Nu pot ieşi fără documentul acesta din ţară, aşa şi-au ratat vacanţele

de: Mariana Olteanu
29 06. 2023

Mii de români au început vacanța cu stângul. În jur de 2.000 de români au fost nevoiți să se întoarcă de la graniță pentru că nu aveau la ei un anumit document la ei. O bună parte dintre turiști susțin că nici măcar nu știau că au nevoie de acest document.

Documentul fără de care nu poți trece granița

Dacă plănuiești să pleci în altă țară în perioada următoare ar trebui să ți cont de anumite recomandări. În caz contra, riști să fi întors din drum de către autorități. Anul acesta, 1.600 de români au fost întorși de la graniță pentru că nu aveau procură pentru copii acestora. Însă, numărul de cazuri a scăzut comparativ cu anul trecut, când 5.000 de români nu au avut acest document la ei.

„Aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal.

Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie”, a explicat Cătălin Rusu, inspectorul general al Poliției de Frontieră, la Observator.

Nu poți trece granița fără procură

Procura este un document important fără de care nu poți trece granița. Documentul este necesar în cazul în care unul dintre părinţi lipseşte. În acest caz, celălalt părinte care însoţeşte copilul trebuie să prezinte o procură de la notar, care să nu fie mai veche de 3 ani.

Minorii care au până în 14 ani, au nevoie de procură. În schimb, cei care au împlinit vârsta necesară pot merge în țările din Uniunea Europeană doar cu buletinul. De asemenea, un alt act necesar fără de care nu puteți părăsi granița este și pașaportul celor mici. Pentru a putea călătorii în orice țară din afara UE, atât minorii cât și adulții au nevoie de pașaport. Românii care aleg să plece în vacanța cu mașina au nevoie de anumite acte.

„Conducătorul trebuie să prezinte permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare al autovehiculului și dovada inspecției tehnice periodice, valabilă la momentul prezentării în punctul de trecere a frontierei.

Iar dacă mașina nu aparține conducătorului auto, o împuternicire din partea proprietarului autoturismului”, a explicat Raluca Stan, de la Poliţia de Frontieră.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci dacă nu îţi funcţionează roaming-ul în Grecia, Bulgaria sau Turcia. Setarea din telefon care te salvează