Mii de amenzi pentru români. Informații de ultimă oră, Poliția a intervenit prompt
Polițiști din toată țara au continuat acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului. Pentru că nu s-au conformat restricțiilor care deja ne cuprind viața de puțin peste un an, mii de români au fost mustrați.
Mii de amenzi pentru românii care nu s-au conformat. Poliția a intervenit promp
Polițiștii de pe tot teritoriul țării au continuat acțiunile pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În ultimele 24 de ore, oamenii legii din România au acordat peste 4.200 de persoane pentru nerespectarea măsurilor impuse de criza sanitară.
Peste 6.800 de polițiști, alături de jandarmi, polițiști de frontieră, cadre ISU, poliţişti locali, reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi ai autorităţilor publice locale au desfășurat 800 de acțiuni de verificare.
În total, au fost efectuate 60.794 de verificări cu privire la respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse. În urma acestora, au fost aplicate 4.219 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 808.770 de lei.
Reglementări în vigoare
Reglementările în vigoare arată că în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, dar și formarea unor asemenea grupuri. Mai mult decât atât, în toate localitățile este intezisă circulația persoanelor în afara locuinței în interviul orar cuprins între 22:00 și 05:00, cu excepțiile ce urmează:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Ce arată hotărârea oficială?
„CNSU propune instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile”, se arată în hotărâre.
”Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei”, se arată în articolul 66, litera a, din legea nr.55 din mai 2020.