Mihaela Bilic spulberă mitul cartofilor congelaţi. De ce sunt indicaţi, de fapt. Cum trebuie consumaţi
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici de la noi din țară, a spulberat mitul cartofilor congelați. În ultimii ani, am tot auzit că ar trebui evitați, mai ales de persoanele care vor să dea jos câteva kilograme, însă realitatea este alta. De ce sunt indicați, de fapt, și cum ar trebui consumați.
Cartofii nu ar mai trebui să fie „puși la colț”
Știm prea bine că în perioadele în care ne dorim să dăm jos kilogramele în exces, există unele alimente de care ar trebui să uităm complet: dulciuri, cele bogate în grăsimi, alcool, sucuri și, nu în ultimul rând, cartofii.
Medicul Mihaela Bilic a explicat că, de fapt, cartofii nu ar mai trebui „să fie puși la colț” și că nu este nevoie să ne ferim de ei, doar să știm cum să îi consumăm corect.
„Cartofii ar trebui să nu mai fie puși la colț. Cred că atunci când au apărut curele de slăbire, el era la limita dintre legumă și produs cu amidon. Negăsindu-și locul foarte bine, a fost pus la colț. Pentru că are amidon. Trebuie să știm că acel amidon înseamnă o glucoză cu absorbție lentă pe care organismul nostru o cheltuiește în mișcare.
Toate celulele funcționează cu această glucoză. Depinde de cantitate. La cartof avem o mulțime de variante care îi schimbă complet conținutul caloric”, a explicat medicul, la PRO TV.
Ce spune Mihaela Bilic despre cartofii congelați
Specialistul a spulberat chiar și mitul cartofilor congelați, explicând că nu sunt, de fapt, o pastă remodelată, ci doar tuberculi curățați de coajă și puși la rece.
Aceștia fiind deja stropiți cu puțin ulei, se recomandă să fie puși direct la cuptor.
„Nu e nicio problemă dacă iei cartofi congelați. Multă lume se ferește de legumele congelate și de cartofi. Nu înseamnă că acolo este o pastă care a fost apoi reformatată. Sunt cartofi care au fost curățați, au fost congelați, iar așa o parte din amidon se cristalizează.
Și în marile restaurante cartoful mai întâi se prăjește un pic, se congelează și apoi, la a doua prăjire, el va absorbi mai puțin ulei și va deveni crocant.
Cartofii congelați sunt și stropiți cu un pic de ulei și, dacă îi bagi la cuptor, de exemplu, nu mai trebuie să pui nimic peste ei”, a punctat medicul.
Te-ar putea interesa și: Ce să pui în mijlocul cartofilor, înainte de a-i băga la cuptor. Ingredientul delicios care schimbă tot gustul
De ce ar trebui consumați
Problemele apar în momentul în care sunt puși la prăjit. Când intră în contact cu uleiul, acționează ca un burete, absorbind tot. „Cartoful devine o bombă calorică în momentul în care este prăjit. De la 70 de calorii pe 100 de grame, ajunge la până la 300 sau chiar 450 de calorii”, precizat Mihaela Bilic.
„Ține de foame. Este important mai ales pentru cei care muncesc fizic, pentru copii. Este o legumă consistentă, o legumă prietenoasă. Nu dă aciditate. Foarte multe persoane, mai ales în perioada postului, când mănâncă multe legume, au un disconfort digestiv. Ei bine, cartoful neutralizează. Este ca un fel de tampon. În orice mâncare am pune cartof, el echilibrează lucrurile”, a continuat medicul.
Te-ar putea interesa și: Salată grecească de cartofi pentru post. Ingredientul aromat cu care să înlocuiești maioneza