Mihaela Bilic, despre alimentele care pot fi consumate după data de expirare. Lui Cătălin Măruță nu i-a venit să creadă

Mihaela Bilic, despre alimentele care pot fi consumate după data de expirare. Lui Cătălin Măruță nu i-a venit să creadă
Mihaela Bilic, despre consumul alimentelor expirate

Mihaela Bilic a vorbit pe larg despre câteva mituri care au dăinuit multă vreme. Specialistul a venit cu detalii despre consumul alimentelor expirate. Ce a spus despre data de expirare de pe anumite produse l-a făcut și pe Cătălin Măruță să rămână fără cuvinte.

Mihaela Bilic, despre alimentele expirate

Mihaela Bilic este unul din cei mai cunoscuți specialiști în nutriție de la noi. Aceasta este urmărită în număr foarte mare pe rețelele de socializare, iar aparițiile sale pe micile ecrane aduc informații considerate controversate de unii. Medicul a vorbit recent la Pro TV despre alimentele expirate.

Poate puțini iau în considerare faptul că și modul de depozitare este un factor important în decizia de a arunca sau păstra un anumit aliment. Mihaela Bilic a susținut că data trecută pe pachet este bună de luat în vizor abia după ce fiecare își folosește simțurile.

Un exemplu dat de aceasta a fost în dreptul produselor din carne care se aflau des în cele mai multe din congelatoare pe vremuri când majoritatea aveau provizii. Unele din preparate puteau sta la rece și mai bine de un an, iar asta nu le făcea mai puțin bune pentru consum.

Dacă lanțul de congelare nu este întrerupt, fiecare produs care a fost depozitat la temperaturi optime și într-o încăpere specială este bun. Cea din urmă a oferit și alte detalii despre conserve. La ce trebuie să fii atent în privința acestora?

„Produsele congelate pot fi folosite și la un an după achiziție”

„O bucată de brânză de burduf o să fie deja parmezan peste câteva luni de păstrare. Gustul este altfel. Apar niște aminoacizi care sunt prezenți abia după ‘învechire’. Salamul de Sibiu este acoperit și el cu mucegai. Mezelurile crud-uscate la fel. Cuvântul expirat are o conotație negativă în mintea majorității. Dacă un ou nu e păstrat în condiții optime e clar că nu este bine să-l mănânci indiferent de termen.

Cozonacul de Crăciun era făcut de bunici și cu ouă luate din luna octombrie de la găini. Ciocolata poate fi mâncată și la un an de zile după ce a expirat. Consistența s-ar putea să fie alta, dar nu pune în pericol sănătatea. Pastele, orezul, mălaiul sunt toate bune de consum mult timp. Mierea în principiu nu expira. Ea se zaharisește. La capitolul produse ambalate și uscate care stau oricum pe raft doi ani de zile e ușor”, a mărturisit nutriționistul.

Biscuiții pot fi consumați și la 6 luni de la expirare

„Puteți să mâncați biscuiții și la 6 luni de la expirare. Conservele sunt bune și după ani de zile. Conserva nu trebuie însă să fie modificată sau bombată. Înainte de a consuma un astfel de aliment consultați-vă simțurile. Uleiul din nou nu poate să expire, dar dacă este lăsat la căldură se râncezește. Produsele congelate pot fi folosite și la un an după achiziție.

Din păcate, asta înseamnă o societate de consum – aruncatul și cumpăratul. Cei care stabilesc normele au ajuns să ducă lucrurile în extrem. Nu există un risc de îmbolnăvire, ci doar un detaliu care poate fi respectat. Atâta vreme cât lanțul de congelare nu a fost întrerupt, e bine. După ce a fost dezcongelat, bacteriile încep să se multiplice.

Noi știm să decidem prin simțuri care sunt alimentele stricate și cele bune. Nimic nu mai este acum fermentat în alimentația noastră. Lucrurile care fac bine corpului nu sunt de multe ori scrise în cărți, ci încercate pe propria piele”
Mihaela Bilic (Sursa: ‘La Măruță’ – Pro TV)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI