Miercurea Mare, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci neapărat în această zi din Săptămâna Mare
Miercurea Mare, tradiții și obiceiuri. Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, așa cum mai este denumită în popor, este o perioadă foarte importantă pentru toți credincioșii. Fiecare zi din Săptămâna Mare este are o semnificație aparte și are numeroase tradiții și obiceiuri.
Miercurea Mare, tradiții și obiceiuri
Miercurea Mare este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Credincioșii de pretutindeni respectă o serie de tradiții și obiceiuri în această zi. În Miercurea Mare se ține post, iar oamenii se roagă pentru sănătate și iertare.
În această zi, preoții oficiază deniile, slujbe speciale care se țin înainte de Paște. În Miercurea Mare se recomandă rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă de pregătire spirituală pentru Paște.
Miercurea Mare este ultima zi din Săptămâna Mare când se mai poate face curățenie în casă. De asemenea, se pregătesc haine noi și se prepară diferite mâncăruri tradiționale pentru masa de Paște. În această zi nu se vopsesc ouăle, ci în Joia Mare. Miercurea Mare este ultima zi în care se spală rufele.
Citește și: Tradiții în Miercurea Mare. Ce ai voie să faci în ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus
Ce semnificația are Miercurea Mare
Săptămâna Mare este cea care amintește de patimile Mântuitorului Iisus Hristos. În această perioadă, creștinii se spovedesc pentru a întâmpina Învierea Domnului și pentru a primi Sfânta Împărtășanie.
Denia din Miercurea Mare este cea care ne aduce aminte de momentul în care Maria Magdalena i-a spălat picioarele lui Iisus cu propriile lacrimi în semn de căință în timp ce se afla în casa lui Iosif cel Lepros.
Atunci când a aflat că Iisus se afla în casa lui Simon Leprosul, Maria Magdalena a luat un vas cu mir înmiresmat pentru a-l turna lui Iisus pe creștet. Cu părul ei a șters lacrimile ce-i picurau pe picioare Mântuitorului, iar pentru smerenia ei a fost răsplătită, fiind transformată în mironosiță.
Mai mult de atât, Miercurea Mare amintește de gestul făcut de Iuda atunci când l-a vândut pe Iisus fariseilor pentru 30 de arginți. Miercurea este declarată zi de post pe tot parcursul anului.
Rugăciunea pe care să o rostești în Miercurea Mare
Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare.
Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.
Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie.
Tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.
Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.
O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.
Roagă-te încă şi pentru toată lumea ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”