Metode de protecție în caz de atac nuclear. De ce trebuie să punem apă cu oțet pe preșul de la intrarea în casă
Posibilitatea unui atac nuclear generat de trupele rusești pare a fi tot mai aproape de îndeplinire, iar acest scenariu dă fiori reci întregii lumi. Deși liderii din Occident, cât și SUA fac tot posibilul să evite o cea mai mare catastrofă mondiale, statele se pregătesc pentru tot ce poate fi mai rău. Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, le-a dezvăluit cetățenilor cele mai uzuale metode de protecție, menite să reducă efectele nocive ale unui accident nuclear.
Principalele măsuri de protecție pe care trebuie să le luăm imediat după un posibil atac nuclear
Românii au luat cu asalt farmaciile pentru a procura pastile cu iod, în cazul în care un accident nuclear ar fi declanșat. Cu toate acestea, specialiștii interzic categoric consumul iodurii de potasiu în prealabil, având efecte extrem de nocive asupra tiroidei.
Pentru a fi în gardă în cazul unui accident nuclear, președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, Șerban Valeca, a explicat ce trebuie să aibă la îndemână românii în cazul unui astfel de pericol.
Potrivit acestuia, masca de protecție este obligatorie, ca de altfel, un preș cu apă și oțet, care trebuie ținut la intrare, pentru ca oamenii să-și steargă încălțămintea înainte să intre în casă, oțetul fiind un puternic dezinfectant.
„La îndemâna omului simplu stau câteva lucruri. În primul rând, îmi pare rău, dar, deși s-a anunțat că s-ar putea să nu mai purtăm mască, totuși, dacă este un accident nuclear, este bine să purtăm mască. Doi, pe preșul de la intrare se pune apă cu oțet, să ne ștergem pe tălpi.
Se izolează ferestrele și ușile, deci nu aerisim casa și dacă avem un aspirator, îi dăm drumul să funcționeze în cameră ca o pompă aspiratoare. Deci, dacă cumva mai sunt particule prin aer, rămân pe filtrul aspiratorului”, a explicat acesta.
Ce trebuie să facă persoanele care locuiesc la țară în cazul unui accident nuclear
Persoanele care locuiesc la țară sunt sfătuite să-și adăpostească animalele, fructele și legumele din curte, iar pe ultimele, înainte de consum, să le clătească bine cu apă rece. De asemenea, mâinile trebuie spălate tot cu apă rece pentru a nu se deschide porii în cazul contaminării.
„Dacă se stă la țară, se izolează și animalele, se pune o pătură udă, se acoperă fântâna sau sursa de apă dacă nu avem sursă de apă curentă. Dacă este vară sau toamnă, vrem să folosim din grădină fructe sau legume, trebuie spălate cu apă rece.
La fel și mâinile, se spală cu apă rece, ca să nu se deschidă porii și în cazul unei contaminări să rămână pe porul închis. Se spală foarte bine și se clătește. Se preferă conservele.”, a explicat Șerban Valeca, în exclusivitate pentru realitatea.net.