Metoda prin care te poți transforma într-un salvator montan: „Cei care vin aici trebuie să aibă deja o experienţă destul de serioasă”
Între 4 și 19 septembrie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina, din Munții Bucegi, se desfășoară sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, nivelul aspiranți, debutanți și avansați. De asemenea, se desfășoară și sesiunea de vară a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan.
Cum poți deveni salvator montan
Aceste etape de evaluare sunt organizate de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România. În total vor fi prezenți 74 de cursanți din mai multe județe din țară. La atestare și reatestare vor fi 30 de cursanți din majoritatea structurilor Salvamont din România.
Țara noastră are una dintre cele mai bine cotate școli de salvare montană la nivel european. Programa de pregătire este adaptată în permanență la ultimele descoperiri și cercetări din domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA și FIPS.
Cu toate acestea, meseria de salvator nu este una care se poate începe tocmai de la zero și, desigur, nu este una ușoară deloc. Există misiuni în care viața unui salvator este pusă în pericol.
“Salvamontul salvează pe munte. Noi nu facem tabere pentru copii, nu învăţăm pe nimeni să schieze sau să se caţere. Multora le explicăm că trebuie să aibă deja ABC-ul: cei care vin aici trebuie să aibă deja o experienţă destul de serioasă. Pentru că dacă n-o ai, înseamnă că cineva trebuie să-şi asume să-ţi crească ţie nivelul de pregătire, astfel încât să ajungi la acel standard de la care poţi spune că poţi fi trimis la şcolile SALVAMONT”, explică, pentru „Adevărul”, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.
Nu este o meserie pentru oricine
Pentru a accede la meseria de salvator montan, doritorii sunt nevoiți să treacă printr-un ciclu de minimum doi ani. În această perioadă, vor participa la cel puțin 360 de ore de pregătire într-un centru de pregătire județean sau regional acreditat. Apoi, urmează patru sesiuni de evaluare, două în vară și două în iarnă.
La finalul acestor etape, cursantul va susține un examen de atestare. În urma acestuia, primește certificarea legală că poate profesa ca și salvator montan. Anual, etapele de școlarizare și atestare sunt finalizate de un circa 30-35 de candidați. Este important de știut că cei care trec de această evaluare națională nu devin garantat angajați ai Salvamont.
“Capătă meseria de salvatori montani. Apoi, în funcţie de posturile care apar, ei pot candida să se angajeze, dar 99% devin mai întâi voluntari. Noi preferăm să avem voluntari cu activitate mai lungă printre cei care vin să candieze la posturile de angajat Salvamont, pentru că în felul acesta ştim cu cine avem de-a face”, mai spune Ion Sănduloiu.