Metoda bunicilor care te scapă de mană în grădină. Oricine poate prepara această soluție bio cu rezultate imediate

de: Ionuț Vieru
15 06. 2024

Cele mai bune legume sunt cele cultivate de noi. Dacă ai mană în grădină și vrei să scapi de ea, dar fără a folosi soluții cu chimicale, ai venit în locul potrivit! Avem un remediu pe care bunicii noștri îl foloseau mereu.

Tratament bio contra manei

Mana este o problemă foarte răspândită. Multe recolte au de suferit din cauza acestei boli, iar legumicultorii recunosc că este foarte greu să scape definitiv de ea, cu atât mai greu să o prevină.

Cu toate acestea, există o soluție bio care funcționează. Bunicii noștri o foloseau și dădea rezultate excelente. Este un aliment foarte des întâlnit și, cel mai probabil, îl ai în frigider în acest moment. Este vorba despre lapte.

Laptele are efect în prevenirea și combaterea manei. Acesta a început să fie folosit în urmă cu mai bine de 50 de ani, în aceeași perioadă când au fost scoase pe piață și insecticidele.

„S-a observat că aplicarea săptămânală pe culturile de castraveți, dovlecei, pepeni, tomate și chiar viță de vie a unei soluții de 10-20% lapte și 90-80%, dă rezultate mai bune decât tratamentul cu fungicide”, potrivit paradisverde.ro.

Cum se aplică tratamentul cu lapte împotriva manei

Tratamentul cu lapte este foarte ușor de aplicat. Se face preventiv, prin aplicări săptămânale sau chiar de două ori pe săptămână, în unele cazuri.

Tot ce trebuie să faceți este să preparați o soluție de apă și lapte care se aplică cu un pulverizator pe toată suprafața plantelor. Cel mai important este să aplicați soluția pe frunze, pe fața lor, dar și pe dos.

Specialiștii recomandă să folosiți lapte de vacă pentru acest tratament, preferabil crud. Rezultate bune veți obține și cu lapte din comerț sau zer.

Ce este mana și cum poate fi prevenită

Mana este numele dat unei game extinse de infecții fungice care pot ataca diferite plante. Această boală atacă roșiile, cartofii și alți membri ai aceleiași familii de plante.

Chiar dacă nu are consecințe foarte mari, această boală poate duce la o scădere dramatică a recoltelor. În momentul în care mucegaiul apare, sporii fungici se răspândesc prin țesutul plantei, creând zone maronii pe frunziș care se transformă în putregai umed.

Există câteva măsuri de siguranță la care puteți apela pentru a preveni apariția acestei boli. În afară de tratamentul cu lapte, puteți amplasa plantele în locații optime cu condiții ideale de creștere. Dacă plantele sunt sănătoase, este mai puțin probabil să cedeze infecțiilor.

De asemenea, cultivați soiuri rezistente la insecte și strângeți recolta mai devreme, înainte ca mana să devină o problemă. Totodată, nu cultivați cartofi, roșii sau alte plante din aceeași familie în aceeași locație în fiecare an.