Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Sfânta Maria 2023. Prognoza meteo pentru munte şi mare

de: Stan Nicu
08 08. 2023

Săptâmâna viitoare are loc una dintre cele mai mari sărbători religioase, astfel că românii vor beneficia de o minivacanță. Mulți dintre ei se vor îndrepta către litoral, alții spre munte, însă cu toții vor fi curioși să afle cum va fi vremea. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Sfânta Maria 2023. Prognoza meteo pentru munte şi mare.

Cum va fi vremea de Sfânta Maria 2023. Prognoza meteo pentru două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni, valabilă pentru perioada 7-20 august.

Astfel, meteorologii anunţă încă un val de căldură după furtunile puternice şi scăderea bruscă a temperaturilor.

De când se încălzește vremea

În primele zile de prognoză, valorile termice diurne se vor situa în general sub mediile multianuale, asta întâmplându-se până în jurul datei de 11 august. În acestă perioadă, mediile temperaturilor maxime vor oscila între 21 și 24 de grade Celsius.

Însă, după data de 11 august, vremea se va încălzi și va deveni local caniculară, iar mediile maximelor vor ajunge să se situeze în jurul a 31 de grade Celsius.

Local vor mai fi averse, însă până în data de 11 august. În a doua săptămână de prognoză, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi redusă.

Vreme bună de Adormirea Maicii Domnului

Vremea se va încălzi treptat, mai ales în a doua săptămână de prognoză. Media maximelor va crește de la 12 grade spre 22 de grade Celsius, iar a minimelor de la 6 grade la 13 grade Celsius.

Astfel, cei care își fac planuri pentru vacanța de Sfântă Maria trebuie să știe că nu vor da greș nici mergând la mare, dar nici mergând la munte. Ziua de 15 august, conform meteorologilor ANM, va fi una călduroasă, iar posibilitățile de ploaie vor fi reduse în tot teritoriul.

Cum va fi vremea pe litoral și la munte

Pe 7 și 8 august, valorile termice vor fi în scădere și se vor situa sub mediile multianuale. Media maximelor va ajunge la 25 de grade Celsius, în timp ce cea a minimelor vor ajunge la 15-16 grade Celsius. Apoi, la malul mării, vremea se va încălzi treptat, media regională a valorilor diurne va ajunge la 32…33 de grade Celsius, iar a celor nocturne la 19-20 de grade Celsius.

Și în zonele înalte, vremea se va încălzi treptat, în special în a doua săptămână din interval, prognoză ce cuprinde și ziua de Sfânta Maria. Astfel, media temperaturilor diurne va crește de la 12 grade spre 22 de grade Celsius, iar a minimelor de la 6 grade la 13 grade Celsius. Ploile își mai fac apariția la munte până în data de 11 august. După această dată, probabilitatea pentru manifestări de instabilitate va fi foarte mică.