Meteorologii ANM au dat alertă de vreme rea. Temperaturile scad drastic, au venit ploile

de: Sabina Anastasia
16 10. 2023

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă până luni, 16 octombrie 2023, la ora 16:00, de ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire semnificativă și precipitații mixte în zona montană înaltă. Cu ce fenomene meteorologice ne vom confrunta.

Vremea rea pune stăpânire pe România

Mai multe teritorii din România se află sub avertizări de vreme rea. Un val de aer polar s-a extins deja asupra țării noastre, declanșând scăderea drastică a valorilor termice. Se anunță câteva ore în care frigul va pune stăpânire pe regiunile românești, dar și vântul se va înteți.

Meteorologii ANM au emis o informare meteorologică de vreme rea, valabilă până luni, 16 octombrie 2023, la ora 16:00. În următoarele ore, în mai multe regiuni din țară, se vor manifesta ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului, răcire semnificativă și precipitații mixte în zona montană înaltă.

ANM: Informare meteorologică de vreme rea

Încă din weekend, vremea a intrat într-un proces de răcire semnificativă. Duminică, în teritoriile din vestul și nordul României, temperaturile au scăzut drastic. Fenomenele meteorologice se mențin și pentru ziua de luni, 16 octombrie 2023.

Precipitațiile și ploile se extind în toată țara

Cele mai multe precipitații se vor manifesta în zonele de munte. Totuși, ploile se vor extinde în mai multe teritorii din România. Cantitățile de apă vor depăși, potrivit meteorologilor, 10-15 litri pe metrul pătrat și izolat 20-25 litri pe metrul pătrat.

Rafalele de vânt se vor intensifica, de asemenea, în majoritatea zonelor din România. Intensificările de vânt nu vor fi decât temporare, au explicat meteorologii ANM.

Cod galben de vânt în mai multe regiuni

Meteorologii au emis, de asemenea, și o avertizare de cod galben de intensificări ale rafalelor de vânt până luni, 16 octombrie 2023, la ora 12:00. În următoarele ore, vântul se va intensifica temporar în mai multe teritorii din țară, însă cu precădere în:

  • sudul Transilvaniei;
  • sudul Olteniei;
  • Dobrogea;
  • cea mai mare parte a Moldovei;
  • sud-vestul și estul Munteniei.

Rafalele de vânt vor sufla cu viteze de 55-65 de kilometri pe oră în teritoriile amintite, potrivit meteorologilor ANM. În Carpații Meridionali și de Curbură, în special la altitudini de peste 1.700 de metri, vântul va sufla în general cu viteze cuprinse între 80 și 110 kilometri pe oră.

Nici următoarele zile nu aduc vești bune din punct de vedere meteorologic. România va fi marcată de fenomene meteorologice specifice unei toamne aspre, spune ANM. Se anunță precipitații care, în unele zone, vor fi mixte, luând forma lapoviței, a burniței și/sau a ninsorilor, în mod special la munte.