Meteorologii ANM anunță: un ciclon polar lovește România. Vremea o ia razna, unde vine gerul cu temperaturi de iarnă

de: Manolică Anca
06 10. 2023

Vreme extrem de ciudată pentru data la care ne aflăm. După căldura neobișnuită din mijlocul toamnei, un ciclon polar urmează să lovească România. Temperaturile ar putea să scadă în zilele următoare și sub pragul de îngheț, urmând ca ploile să pună stăpânire pe mai multe zone. Prognoza meteo nouă emisă de specialiștii ANM.

România, lovită de un ciclon polar

Pentru ziua de vineri, 6 octombrie, meteorologii au anunțat temperaturi ceva mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar în zonele de sud, iar în rest vor marca o scădere față de intervalul precedent și se vor apropia de mediile multianuale.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales după-amiaza și seara, și izolat posibile ploi slabe, mai ales la munte și în sudul extrem. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în zonele de munte (rafale de 60…70 km/h pe creste), iar în prima parte a intervalului local și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea (cu până la 40…50 km/h).

Maximele se vor încadra între 17 și 25 grade, iar cele minime în general între 2 și 15 grade. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, cu se poate instala ceața.

„Temperaturile maxime ar putea să nu depășească 10 – 15 grade în unele regiuni, iar noaptea, în condiții de cer senin, minimele ar putea scădea, local, sub pragul de îngheț. Vineri, un front atmosferic rece va traversa România, aducând o scădere ușoară a temperaturilor, iar pe alocuri și câteva ploi trecătoare.”, a transmis ANM.

Sâmbătă, 7 octombrie, maxime de 27 grade Celsius

În prima zi de weekend, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale în majoritatea zonelor din țară. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales pe timp de noapte în nord-vestul și nordul teritoriului, unde izolat va ploua slab.

Vântul va bate mai tare în zona montană, în special pe crestele Carpaților Orientali, cu rafale de peste 70…80 km/h, dar local și temporar și în nord, centru și est, cu viteze în general de 40…50 km/h.

Gradele din termometre vor fi indica valori maxime cuprinse între 17 și 27 grade, iar cele minime între 4 și 16 grade. Dimineața și noaptea, îndeosebi pe văi și în depresiuni, pe suprafețe mici se va semnala ceață.

Vânt puternic şi scăderi de temperatură

Pentru ziua de duminică, meteorologii anunţă vânt puternic în majoritatea zonelor ţării. Vor fi intensificări în zona montană, îndeosebi pe crestele Carpaților Meridionali și de Curbură, unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, dar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…60 km/h, posibil mai mari în est și sud-est.

Cerul va fi mai mult înnorat și va ploua local la munte, în nord și centru, pe arii mai restrânse în sud-est și cu totul izolat în rest. Valorile termice vor fi mai scăzute jumătatea de nord, iar în rest se vor situa în continuare peste valorile medii ale perioadei, însă cele nocturne vor scădea semnificativ în toate regiunile, minimele putând ajunge chiar și la 0 grade.

Citește și: Fenomenul meteo care a lovit Europa. Meteorologii nu s-au mai întâlnit cu așa ceva în istorie