Meteo ANM. Ploile vor face prăpăd în România. Avertisment de ultimă oră: „Descărcări electrice, vijelii, grindină”

Meteo ANM. Ploile vor face prăpăd în România. Avertisment de ultimă oră: „Descărcări electrice, vijelii, grindină”
Codul galben de vijelii este in vigoare pana la orele 20:00

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o avertizare de tip cod galben de vijelii și de ploi torențiale în mai multe zone din țară. Astfel, ploile vor face prăpăd în România, mai ales că este posibil să își facă apariția și grindina. Care sunt zonele unde se așteaptă ca primăvara să își arate partea urâtă, vedeți în articolul de mai jos.

ANM a emis cod galben de ploi torențiale și vijelii. Care sunt zonele vizate de avertizarea meteo

Meteorologii Administrației Naționale de meteorologie au emis o avertizare de vreme rea pentru mai multe zone din țară. Avertizarea meteo de tip cod galben va aduce în zonele vizate ploi torențiale însoțite de descărcări electrice, grindină, precum și vijelii.

Astfel, codul galben de ploi torențiale, ce a intrat în vigoare la orele 13:00 și va expira la orele 20:00, va fi fi în vigoare în județele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Constanța.

Ce cantități de ploi vor cădea în zonele vizate de codul galben

„La ora 13 până în această seară la ora 20 va fi în vigoare o atenționare meteorologică de Cod Galben pentru șase județe din partea de sud-est a țării, acolo unde perioadele de instabilitate termică accentuată se vor caracteriza prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse torențiale, și izolat căderi de grindină, cantitățile de apă putând depăși 15-20 de litri pe metrul pătrat, izolat 30 de litri pe metrul pătrat”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, potrivit Antena 3.

Temperaturile rămân ridicate

Chiar dacă sunt așteptate schimbări ale vremii, temperaturile vor continua să fie ridicate astăzi, cu maxime care vor depăși 30 de grade Celsius.

„Din punct de vedere termic, o vreme caldă și astăzi. Ieri am înregistrat cele mai ridicate valori în partea de Vest a țării, 32 de grade la Timișoara, Banloc și Jimbolia, în Capitală 29 de grade la Filaret.  Astăzi, valorile de temperaturi se vor situa în general între 22 până la 31 de grade, cu o maximă de 30 de grade și în Capitală”, a menționat Elena Mateescu.

Câte avertizări au fost emise miercuri noapte

Șefa ANM a declarat că noaptea trecută au fost emise mai multe avertizări de vreme rea, în mai multe zone din țară.

„Pe parcursul nopții au fost emise 18 avertizări de tip now casting de cod portocaliu pentru că instabilitatea atmosferică  accentuată în partea de Vest, Nord-Vest, centru a țării s-a manifestat prin averse torențiale, intensificări ale vântului. Am avut intensificări la nivel local peste 90 de km/h, vijelii, confirmate deja în multe județe din partea de Vest și centru a țării și cantități de apă de până la 52 de litri la Rânca, în județul Gorj”, a mai spus Elena Mateescu.

De ce apar ploile torențiale și vijeliile în această perioadă

Meterologul a explicat și de ce se formează aceste feneomene meteo în această perioadă. De vină este căldura, astfel că peste codul galben de azi se vor putea suprapune și alte avertizări de tip now-casting.

„Aceast căldura acumulată pe parcursul zilei generează fenomene specifice condițiilor de instabilitate care se manifestă prin averse torențiale, vijelii, izolat căderi de grindină. Astăzi pentru cele șase județe este posibil să consemnăm astfel de fenomene, iar această atenționare meteorologică o să fie dublată de aceste avertizări tip now casting pe secvențe scurte de timp, cu anticipație de 0 până la 6 ore, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice”, a conchis Elena Mateescu, conform sursei citate mai sus.