Meteo ANM. ”Lucifer” face ravagii în România. Ce se va întâmpla până pe 18 august

de: Anca Lupescu
14 08. 2021

„Lucifer” face ravagii în România. Opt județe din vestul și sud-vestul țării sunt afectate încă două zile de caniculă și disconfort termic.

Meteo ANM. ”Lucifer” face ravagii în România

Urmează temperaturi amețitoare, alimentate de „Lucifer”. ANM a emis sâmbătă o atenționare de cod galbene pentru opt județe care se vor confrunta cu temperaturi extrem de mari.

Cele opt județe sunt Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, unde se anunță un val de căldură în weekend.

Valul de caniculă alimentat de aerul fierbinte provocat de anticiclonul subtropical Lucifer venit din Sahara a făcut ravagii și a dus la incendii masive în Turcia și Algeria.

În Sicilia au fost înregistrate 48,8 grade Gelsius, iar prognoza meteo anunță că sudul Italiei va fi sub stăpânirea anticiclonului pentru toată săptămâna.

În România, sâmbătă și duminică se va extinde valul de căldură, iar indicele temperatură-umezeală depășește ușor pragul critic.

Val de caniculă în România

Temperaturile maxime sâmbătă vor atinge 33-36 de grade, în timp ce duminică vor și 38 de grade și local caniculă în Banat, Crișana, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Marți și miercuri, valul de căldură se intensifică și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Sudul Europei deja are probleme grave alimentate de anticiclonul subtropical Lucifer, venit din Sahara.

În Lentini, un oraș din Italia, primarul a limitat plimbările la cele mai periculoase ore, în care soarele arde foarte tare.

„De la 10 la 19 este interzis mersul cu câinii la plimbare și este interzisă ţinerea animalelor pe balcoane sau terase. Protecția civilă și Crucea Roșie ajută pe cei mai slabi și mai fragili oameni, cum ar fi persoanele în vârstă”, a spus primarul.

În Sicilia s-au atins 47,4 grade, iar în Sardinia temperaturile au ajuns la 43,1.

Nici în Calabria lucrurile nu stau mai roz. Aici și în Sicilia pompierii au avut 300 de intervenții în 12 ore. Un bărbat a murit în urma arsurilor în timp ce se adăpostea în propria casă care a fost cuprinsă de flăcări.

În Algeria, 65 de persoane și-au pierdut viața în incendiile forestiere.