Meteo ANM. Avertisment major de aer polar în România. Unde va ninge de joi

Meteo ANM. Avertisment major de aer polar în România. Unde va ninge de joi
Vremea s-a răcit brusc. Unde sunt așteptate ninsori

Ultimul weekend a venit cu o vreme blândă, perfectă pentru toți românii ce încă visează la vară, dar acum toamna ne arată că nu este întotdeauna cel mai prietenos anotimp. Un aer polar s-a abătut asupra României, fiind așteptate ninsori de joi.

Ninsori în anumite zone din România. Aerul polar pune stăpânire pe țară

Vremea s-a răcit brusc, iar fenomenele meteorologice capricioase i-au luat prin surprindere pe români, mulți fiind nevoiți să recurgă la haine cât mai groase pentru a se lupta cu temperaturile scăzute. La munte deja au căzut primele ninsori.

În vest, nord și centru, precipitațiile o să pună stăpânire pe anumite zone, iar zăpada o să se aștearnă pe cele mai înalte creste ale Carpaților Meridionali și de Curbură. Joi, ninsorile o să se mențină, iar senzația de frig o să fie una greu de suportat din cauza vântului intens.

„Temperaturile sunt, încă de ieri, mult mai scăzute pentru partea de sud a țării decât cele normale pentru această perioadă.

Chiar dacă, în perioada imediat următoare, temperaturile vor crește cu 3-4 grade, vor fi tot sub normalul acestei perioade.”, a explicat Florinela Gorgescu, directorul ANM, pentru Realitatea Plus.

Unde a nins deja. Autoritățile au luat imediat măsuri

Temperaturile au scăzut la minut 3 grade Celsius, astfel că pe Transfăgărășan prima ninsoare din acest an a venit cu pași repezi. La cota 1800 s-a depus polei, așa că drumarii de la Districtul Bâlea au intervenit cu material antiderapant în județul Sibiu pentru ca șoferii să poată circula în siguranță.

Temperatura resimțită a fost de minus 10 grade Celsius, astfel că ninsoarea nu a venit ca o surpriză în respectiva zonă ce a fost închisă anul trecut de la 1 noiembrie. Condițiile de trafic din zonă sunt unele sigure în acest moment, autoritățile asigurându-se că nu o să existe probleme.

Totuși, șoferii ce vor să circule pe Transfăgărășan sunt rugați să vină cu un echipament corespunzător, iar salvamontiștii au sfătuit turiștii să aibă mare grijă în momentul în care pornesc pe trasee din cauza schimbărilor meteo ce au avut loc în ultimele zile.

Când scăpăm de frig, de fapt

Totuși, meteorologii anunță că vremea mohorâtă nu o să le încurce planurile oamenilor pentru mult timp. Încă de săptămâna viitoare, temperaturile o să fie în creștere și o să ajungă la valori normale pentru această perioadă.

„Sperăm ca, săptămâna viitoare, să rămână cu temperaturi apropiate de normă, în jurul valorii de 24 de grade.”, a adăugat directorul ANM.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI