Meteo 3 – 16 octombrie. Vine un val de aer rece peste România. Cât de frig o să fie noaptea

Meteo 3 - 16 octombrie. Vine un val de aer rece peste România. Cât de frig o să fie noaptea
Ce spun meteorologii despre prognoza meteo 3 - 16 octombrie în Europa

Meteo 3 – 16 octombrie. Luna octombrie a adus valori termice ceva mai ridicate, dar ANM anunță că nu va ține mult. Prognoza meteo 3 – 16 octombrie emisă de ANM astăzi anunță schimbări termice,. dar și un val de aer rece. Aerul rece se va abate asupra României în zilele care urmează, aducând temperaturi scăzute, mai ales pe timpul nopții.

Ce spun meteorologii despre prognoza meteo 3 – 16 octombrie în Europa

În această săptămână, meteorologii spun că va fi nevoie de timp pentru ca furtunile să avanseze în partea de nord a Europei, ca urmare a zonei puternice de presiune ridicată care se așteaptă să rămână în vigoare în prima parte a sezonului.

Totuși, odată ce se va produce această ruptură, se așteaptă ca runde mai frecvente de precipitații să străbată porțiunile nordice ale continentului în ultima parte a sezonului.

În sudul Europei, unele dintre cele mai variate fenomene meteorologice ale sezonului de toamnă sunt așteptate să se instaleze. Astfel de fenomene vor fi, inclusiv în Grecia și în restul Balcanilor.

Meteo 3 – 16 octombrie. Val de aer rece peste România

În această dimineață, ANM a emis două avertizări de Cod Galben pentru patru județe, Vâlcea, Olt, Dolj și Mehedinți, anunțând aici intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55-65 km/h. Avertizările sunt valabile până în această seară, în jurul orei 18:00.

În afară de asta, ANM anunță și prognoza meteo 3 – 16 octombrie. Noile date vorbesc de un vald e aer rece care se va abate peste România. În zona Banatului și a Crișanei, spune ANM, „vremea va fi rece în primele zile, cu medii ale maximelor între 16 și 19 grade și ale minimelor între 5 și 10 grade”.

Aceeași prognoză anunță că în Transilvania și Maramureș, valorile maxime vor ajunge la 14-16 grade. Pe timpul nopții, valorile minime vor fi între 4-8 grade. „Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în primele două zile și din nou în a doua săptămână a perioadei estimate.”, mai spune ANM.

Prognoza meteo 3 – 16 octombrie emisă de ANM pentru Moldova și Dobrogea anunță maxime între 16-21 de grade pe timpul zilei. Noaptea valorile termice vor ajunge la 8-12 grade. „Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 3 și 4 octombrie și din nou spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.”, spune ANM.

În Muntenia și Oltenia, ANM anunță maxime cuprinse între 18-23 de grade. Noaptea se anunță rece cu valori între 6-9 grade. Precipitații vor apare în prima și ultima perioadă a perioadei prognozate, mai specifică meteorologii.

Vine frigul la munte

La munte, vremea va fi rece la începutul primei săptămâni, cu maxime cuprinse între 4 și 10 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în 3 și 4 octombrie, apoi valorile termice vor crește și se vor situa ușor peste normele climatologice, cu  maxime în jurul a 14 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni valorile termice scad, maximele se vor situa în jurul a 10-11 grade. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între -1 și 6 grade, cu cele mai scăzute valori în 4 și 5 octombrie.