Meteo 1 – 30 septembrie 2021. Vremea se schimbă brusc în câteva zile, ce ne așteaptă

de: Ana Chivu
25 08. 2021

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză pentru prima lună de toamnă. Cum va fi vremea în perioada cuprinsă între 1 – 30 septembrie?

Meteo ANM pentru 1 – 30 septembrie 2021

Meoteorologii au emis o nouă prognoză pentru prima lună a sezonului rece. Vremea se răcește pe tot teritoriul încă de la finele lunii august, odată cu pătrunderea unei mase de aer de origine maritim-polară.

Temperaturile vor fi mai scăzute decât cele normale în primele două săptămâni. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal, iar valorile nocturne vor marca o scădere cu minime care se vor situa, în medie, între 12 și 14 grade Celsius.

  • Săptămâna 30 august – 6 septembrie

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile. Cantitățile de precipitații sunt în general în jurul celor normale pentru perioada în cauză, la nivelul întregii țări.

  • Săptămâna 6 – 13 septembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele obișnuite pe tot întregul teritoriu. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Există posibilitatea unui ușor excedent în regiunile de nord și est.

  • Săptămâna 13 – 20 septembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale la nivelul întregii țări.

Avertizări actuale

Cod Galben: „Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. Interval de valabilitate: 25 august, ora 10:00 – 26 august, ora 10:00. Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat în sud-vestul, sudul, centrul și estul țării vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 25…40 l/mp. Notă: Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul Munteniei.”

Cod portocaliu: „Fenomene vizate: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată. Interval de valabilitate: 25 august, ora 12:00 – 26 august, ora 08:00. Zone afectate: conform textului și hărții. În intervalul menționat local în Transilvania, Moldova, la munte, precum și în nordul Olteniei și al Munteniei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși în intervale scurte sau prin acumulare 30…40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.” (Sursa: meteoromânia.ro)

  • Toamna lui 2020

Amintim că toamna lui 2020 a fost una cu recorduri istorice de temperaturi din cauza încălzirii globale. Anul anterior a fost cuprins de extreme și recorduri. Iată ce spuneau atunci specialiștii!

„Pe 1 septembrie am înregistrat la nivelul temperaturilor maxime cele mai ridicate valori de până în prezent – 39,3 grade Celsius la Zimnicea, 39,1 la Giurgiu. Practic, valoarea de la Zimnicea reprezintă și un record, fiind cea mai ridicată valoare de până în prezent de când se fac măsurători la nivelul acestei stații, de mai bine de o sută de ani”
Elena Mateescu, director Administrația Națională de Meteorologie