Metalul care se va interzice în curând. Vești proaste pentru românii care practică aceste sporturi

de: Anca Lupescu
09 06. 2021

Vești proaste pentru românii pasionați de acest sport. Ar putea fi interzisă una dintre cele mai vechi tradiții, iar asta pentru că metalul care se folosește ar putea fi interzis.

Ce metal se va interzice curând. Pasionații de aceste sporturi nu le vor mai practica

Comisia Europeană pregătește interzicerea plumbului la vânătoare și pescuit, lucru care ar putea duce la dispariția vânătorii și a pescuitului, hobby-uri vechi de câteva secole.

Agenția pentru produse chimice a ajuns la concluzia că plumbul la vânătoare și pescuit este extrem de toxic pentru mediu și poluează.

Raportul Agenției Europene pentru Produse Chimice recomandă prin raportul său interzicerea folosirii plumbului la vânătoare și pescuit. Acest document va fi dezbătut de statele europene și ar putea să fie adoptat peste mai puțin de doi ani.

Ce spune pescarii și vânătorii despre inițiativă

Se dorește protecția mediului înconjurător, dar și sănătatea viețuitoarelor și a oamenilor, având în vedere că expunerea la plumb este dăunătoare, în spcial în privința dezvoltării neurologice a copiilor.

Vânătorii din Statele Unite știu că o astfel de interdicție este deja în vigoare, însă este valabilă doar zonele umede, unde păsările se pot intoxica.

 „Plumbul are o penetrare mult mai bună fată de variantele cu alice de oţel care în felul ăsta ar răni mult mai mult vânat. Ca să găseşti un material cu densitate egal, preţul muniției ar ajunge aberant de mare.

Multe din armele deţinute în Europa, foarte valoroase, nu suportă muniţia din oţel. aceste arme s-ar distruge”, a declarat Corneliu Babih, vânător campion la tir.

Pescarii sunt de părere că inițiativa este de așa natură încât pescuitul nu mai este posibil cu lanseta.

„Cu plumbul se pescuieşte de când e lumea. Fără plumb, pescuitul cu lanseta nu este posibil. El te ajută să îţi plasezi montura în locul dorit.

La pescuitul plantat, în 80% din cazuri pescuiesc cu plumb pierdut şi mare parte din situaţii, plumbul rămâne, în momentul în care peştele se agaţă, plumbul sare din sistemul de prindere şi rămâne în apă, ceea ce înseamnă că poate fi un factor de risc pentru mediu. Pe termen lung, plumbul poate afecta”, spune Aurel Ron, pescar, potrivit ȘtirileProTv.ro.

Interdicția ar putea costa Europa peste 10 miliarde de euro și ar putea avea efecte benefice asupra mediului. În 20 de ani, emisia de plumb ar fi redusă cu 1,7 milioane de tone, protejând sănătatea vânătorilor și a celor care consumă carne de vânat sau pește.