Meseria la mare căutare din România. Nu se găsesc oameni care să o facă, deși salariul este de 4.000 de lei pe lună

de: Ionuț Vieru
01 06. 2022

În momentul de față sunt la mare căutare locurile de muncă tip remote, de acasă. Cu toate acestea, se caută personal și în alte domenii, plătite cu peste 4.000 de lei, însă nimeni nu vrea să accepte. Despre ce job este vorba?

Locul de muncă plătit bine, însă refuzat de mulți

Crescătorii de oi din România spun că nu mai găsesc ciobani deloc, chiar dacă unii oferă salarii de peste 4.000 de lei pe lună. Cei care au experiență în domeniu sunt atrași de oferte mai bune în țări precum Germania, Spania sau Franța, unde sunt plătiți dublu sau chiar triplu.

Acesta este și cazul lui Ion Ene. Acum s-a angajat cioban în Italia, unde câștigă peste 1.000 de euro și are în grijă 600 de oi. A lucrat și în România, însă avea salariul de doar 2.500 de lei, motiv pentru care a decis să plece în afară.

Mai mult de atât, condițiile de muncă sunt mult mai bune. Este cazat într-o garsonieră, are zile libere și o lună de concediu plătit, avantaje pe care în România, cel mai probabil, nu le avea.

“Am un contract de doi ani, sunt angajat cu carte de muncă, doctor de familie și toate utilităţile, în Italia. Vreo 700 de euro trimit în țară în fiecare lună, cam ăsta e venitul care îmi rămâne în mână”, povestește ciobanul.

Criză de ciobani în România

Potrivit statisticilor, în țara noastră există aproximativ 10 milioane de lei, fiind nevoie de circa 50.000 de ciobani pentru a avea grijă de ele. Salariile la noi sunt între 3.000 și 4.000 de lei, în funcție de experiență și de mărimea turmei de care au grijă. Pe lângă salariu, mai primesc bani pentru mâncare sau țigări.

Cu toate acestea, pentru aceeași muncă, ciobanii noștri pot primi sume cuprinse între 1.200 și 1.800 de euro, în țări precum Spania, Germania sau Franța. Proprietarii de stână spun că majoritatea pleacă după doar câteva zile de muncă, deoarece viața la stână este foarte grea.

Alții stau doar până primesc primul salariu, apoi pleacă. Criza de ciobani din România este atât de mare încât unii crescători de oi vor să renunțe la afacere. În această situație se află Eugen Gonțea, din Brașov.

“Eu caut acum să vând, mă doare sufletul să vând la străini, dar asta e situația”, spune Petru Eugen Gonțea, președintele Federaţiei Oierilor de Munte din România.

Unii fermieri din Europa au apelat la tehnologie pentru a suplini lipsa de personal în domeniu. Aceștia au făcut adăpători, instalații, garduri și animalele pășunează singure fără ca fermierul să piardă timpul cu ele, a spus Nicolae Cioranu de la Asociația Crescătorilor de Ovine Arad.