Meseria care va dispărea din România, în câțiva ani. Ce au început românii să facă singuri acum

de: Anca Lupescu
15 08. 2021

Tehnologia a avansat așa de mult, încât există meserii care sunt pe cale de dispariție. Oamenii devin rapid înlocuiți de mașinării, iar în câțiva ani vor dispărea multe locuri de muncă, odată cu digitalizarea și avansul tehnologic rapid. 

Meseria care va dispărea din România, în câțiva ani

Mai exact, casierii ar putea rămâne fără loc de muncă. Meseria de casier ar putea să dispară, în curând, iar asta pentru că oamenii preferă să își scaneze singuri produsele la casele de marcat self checkout. 

Acest lucru ar putea duce la apariția meseriei de casier. Digitalizarea a schimbat modul de a face cumpărături, iar oamenii vor să aibă cât mai puțin contact cu alți oameni. 

Lucru care a dus la popularizarea și înmulțirea caselor de marca la care clienții își pot scana singuri produsele. Prima astfel de casă de marcat a apărut în 2015, dar metoda de a plăti cumpărăturile s-a răspândit rapid și a devenit foarte populară. 

În România există 1000 de case de self checkout, în care clienții nu mai sunt nevoiți să interacționeze cu un casier, ci pur și simplu își scanează singuri produsele.

Mai mult, la unele astfel de case nici măcar nu e nevoie să scoți produsele din cos, ci scanezi un cod QR care calculează suma de plată. Plătești la o casă self checkout și cumpărăturile devin o altfel de experiență, mult mai rapidă și comodă. 

Până la 2025 vor exista peste 1,2 milioane de case de marcat self check out.

„Digitalizarea, noile tehnologii şi contextul pandemic au transformat modul în care oamenii îşi fac cumpărăturile, precum şi aşteptările şi nevoile lor legate de experienţele pe care le au în magazinele fizice.

Astfel că am continuat să investim în transformarea digitală a supermar­keturilor Mega Image din toată ţara şi în acest moment avem implementate 346 de case self scan la nivel naţional“, spun reprezentanţii reţelei Mega Image.

„Până în prezent, în magazinele Kaufland România sunt disponibile 600 de case expres, unde clienţii îşi pot scana singuri cumpărăturile.

Numărul este impresionant, în contextul în care reprezintă 36 % din totalul caselor de marcat din România“, spune Valer Hancaş, director comunicare şi corporate affairs la Kaufland România.