Mesajul lui ÎPS Teodosie către românii care țin post: ”Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti!”
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut o nouă declarație pentru care a fost taxat în spațiul public. Întrebat de un enoriaș cum să procedeze cu postul, având în vedere recomandarea medicului, Teodosie a spus că nu ar trebui să țină cont de sfatul doctorului.
ÎPS Teodosie, o nouă declarație controversată
A mai rămas mai puțin de o lună până la începerea Postului Crăciunului, iar credincioșii se pregătesc pentru un post de 40 de zile. În acest context, ÎPS Teodosie a fost invitat într-o emisiune la Radio Dobrogea, unde a vorbit despre post în contextul recomandărilor medicilor.
În cadrul emisiunii, o persoană a întrebat ce să facă în legătură cu postul, deoarece medicul i-a recomandat să evite postul, din cauza unei afecțiuni neurologice. Arhiepiscopul Tomisului a oferit un sfat pe care mulți l-au considerat nepotrivit, spunând că nu ar trebui să se țină cont de sfatul medicului și că, dimpotrivă, mâncarea de dulce are toxine, nu este mai sănătoasă.
”Nu vă luaţi după medic în cele sufleteşti! Medicul, în general, îndeamnă să mănânci consistent, că nu are o pregătire duhovnicească. Dacă vi se pare jertfa mică doar cu postul, acum cereţi o dezlegare exagerat de mare. Nici vorbă. Nu mâncarea de dulce vă face sănătoasă, ceea ce vă îngreunează. Are toxine şi vă face mai rău.
Ţineţi rânduiala. Nu cereţi dezlegare, că nu are voie duhovnicul să calce rânduielile. Astea sunt rânduieli comune tuturor creştinilor şi mai multă rugăciune, mai multă credinţă în Dumnezeu şi va fi mai bine”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea.
Când începe Postul Crăciunului și ce persoane sunt exceptate de la post
Postul Crăciunului, denumit și Postul Bucuriei, are o durată de 40 de zile și începe pe 15 noiembrie. Are multe zile de dezlegare la pește, fiind considerat un post ușor de ținut. Cu toate acestea, sunt câteva categorii de persoane care sunt exceptate de la a ține post.
- Copiii mici, în general cei care au sub 7 ani, nu sunt obligați să postească. Aceștia sunt în creștere și au nevoie de o dietă echilibrată, care să le asigure dezvoltarea corespunzătoare. Majoritatea preoților recomandă ca postul să fie introdus treptat în viața unui copil, pe măsură ce acesta înțelege semnificația lui.
- Biserica permite celor care suferă de boli grave sau cronice să fie scutiți de la post, mai ales atunci când starea lor de sănătate ar putea fi afectată de o alimentație restrictivă. În astfel de cazuri, este indicat ca persoana respectivă să discute cu duhovnicul său pentru a primi sfatul și binecuvântarea necesară.
- Femeile însărcinate și cele care alăptează sunt exceptate de la post, deoarece o dietă restrictivă ar putea afecta sănătatea lor și a copilului. Aceste femei sunt încurajate să își mențină sănătatea și să asigure o alimentație adecvată pentru dezvoltarea fătului sau pentru alăptare.
- Persoanele în vârstă, în special cele care au probleme de sănătate sau care nu pot urma un regim alimentar strict sunt exceptate de la post. Aceasta se aplică mai ales dacă respectarea postului le-ar afecta sănătatea.
- Biserica permite și persoanelor aflate în călătorii îndelungate să fie mai flexibile în respectarea postului, mai ales dacă accesul la hrană de post este dificil sau dacă drumul este obositor și necesită o alimentație mai consistentă.
- Cei care lucrează în condiții fizice foarte grele sau în medii care necesită un consum mare de energie pot fi scutiți parțial de la post, deoarece alimentația limitată ar putea afecta capacitatea lor de a lucra eficient.