Mesaje și urări de 1 Decembrie 2023. SMS-uri și felicitări pentru cei dragi 

de: Anca Lupescu
30 11. 2023

Ziua de 1 Decembrie are o semnificație foarte mare pentru români. Aceasta marchează un moment important în istoria țării. Iată ce mesaje și urări de 1 Decembrie 2023 poți să le transmiți celor dragi. În anul 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare, unde a fost votată unirea Transilvaniei cu România și a fost consfințită România Mare, în urma adoptării rezoluției care atestă unirea tuturor românilor.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este sărbătorită în fiecare an pe 1 decembrie. Este o sărbătoare importantă care marchează un eveniment istoric semnificativ: unificarea Transilvaniei cu Regatul României în 1918. În această zi, românii sărbătoresc prin parade militare în mai multe orașe și festivități.

Te-ar putea interesa și: Cine sunt angajații care vor putea avea mai puține zile libere din 2024. Mulți români se vor supăra

România este rezultatul succesiv al unificării teritoriilor începând cu secolul al XIX-lea și culminând cu Marea Unire din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. În această zi, delegația română a adoptat Proclamația de la Alba Iulia privind unificarea Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului cu Regatul României. 

Câteva zile mai târziu, comunitățile săsești, o populație importantă în aceste regiuni, și-au declarat sprijinul pentru unire. Astfel, la sfârșitul Primului Război Mondial, se năștea o țară nouă și mai mare.

Ulterior, regele Ferdinand a ratificat unificarea, și el împreună cu regina Maria, au fost încoronați la Alba Iulia la 15 octombrie 1922, în noua Catedrală Ortodoxă a Încoronării.

Regiunile care formează astăzi țara noastră au fost pentru secole sub dominația sau ocupația puterilor străine: Imperiul Otoman, Imperiul Rus, Regatul Ungariei și Imperiul Austro-Ungar.

Primul Război Mondial a adus sfârșitul imperiilor și nașterea multor țări independente.

Sfârșitul războiului a reprezentat o lovitură puternică pentru Regatul Ungariei, care a pierdut, după Primul Război Mondial, aproximativ două treimi din teritoriile sale, inclusiv Transilvania.

Noul Mare Regat al României a trebuit să facă față unei noi provocări: integrarea și respectarea valorilor tuturor grupurilor etnice care au contribuit la Marea Unire, cele mai mari comunități fiind sășii și maghiarii.

CITEȘTE ȘI: Zonele în care va fi zăpadă de Crăciun şi de Revelion, în România! Prognoza meteo pentru Sărbători

După Revoluția Anticomunistă, au existat dezbateri în Parlamentul României pentru a decide care este cea mai potrivită dată pentru Ziua Națională. Unii parlamentari au susținut că 22 decembrie ar fi mai potrivit, fiind momentul în care în 1989, toți cetățenii români, indiferent de grupurile etnice sau religia lor, au început revoluția anticomunistă în București.

În cele din urmă, partidul condus de Ion Iliescu, fost președinte al României, a ales 1 decembrie ca Ziua Națională a României. Decizia a fost votată în Parlament în iulie 1990.

Mesaje și urări de 1 Decembrie 2023

Iată ce mesaje le poți trimite prietenilor, familiei și celor dragi cu ocazia zilei de 1 Decembrie. 

  • „Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română, sărbătoarea să unească toată suflarea românească. La mulți ani, române!”
  • „La mulți ani României, tuturor românilor şi celor ce simt şi gândesc românește!”
  • „De 1 Decembrie îţi urez tot binele din lume, să fii la fel de bun în ceea ce faci și mai ales să fii mândru că ești român. La mulți ani!”
  • „A mai trecut un an de când suntem români, astăzi a venit din nou vremea să ne spunem La mulți ani!”
  • „La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni! La mulți ani, români de pretutindeni!”
  • „Familia noastră de români vă urează La mulți ani de 1 Decembrie!”
  • „Dacă te-ai prins în horă, joacă până la capăt. La mulți ani, române! La mulți ani, România!”
  • „Felicitări pentru toate succesele tale de până acum. Ai demonstrat că ești un român adevărat. La mulți ani!”

CITEȘTE ȘI: Ciclon polar în România. Vremea a luat-o razna, ninge în multe zone din țară

  • „De când se știe, românul trăiește cu credință în suflet. La fel cum Dumnezeu ne iubește pe noi, la fel si noi trebuie să ne iubim patria și s-o respectăm. La mulți ani, române, fii mândru de țara ta!”
  • „Cu ocazia Zilei Naționale a României, vă urez tuturor o zi minunată, plină de mândrie și bunătate.
  • Dumnezeu să vă aibă în paza Sa, dragi români! Sărbătoriți cu inimile deschise!”
  • „La mulți ani, români! La mulți ani, România! Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, eu vă urez tuturor un final de an excelent, plin de realizări și voie bună. Nu uitați să vă mândriți mereu că sunteți români, pe oriunde mergeți!”

SMS-uri și felicitări pentru cei dragi

  • „În această zi de 1 Decembrie ne amintim de identitatea și cultura noastră bogată și frumoasă. Nu trebuie să uităm că noi, românii, suntem valoroși. Pe această cale doresc să vă urez tuturor, de la mic la mare, o zi frumoasă de sărbătoare! La mulți ani, dragi români!”
  • „La mulți ani, români! La mulți ani, România! Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, eu vă urez tuturor un final de an excelent, plin de realizări și voie bună. Nu uitați să vă mândriți mereu că sunteți români, pe oriunde mergeți!”
  • „Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, când celebrăm Ziua Națională a României, vreau să urez tuturor românilor de pretutindeni un an nou prosper. Fie ca toate dorințele să vi se îndeplinească și să aveți parte de iubire și bogăție, dragi români! La mulți ani, România!”
  • „Fie ca pacea, iubirea, prosperitatea și liniștea să însoțească fiecare român în fiecare zi de acum încolo. Cu ocazia sărbătorii Zilei Naționale a României, eu vă urez tuturor să aveți parte de un final de an prosper! La mulți ani!”
  • „Dumnezeu are grijă de neamul românesc. Astăzi este despre noi, dragi români, despre idealurile, eșecurile și reușitele noastre. Astăzi îi cinstim pe cei care s-au zbătut și au murit pentru ca nouă să ne fie bine. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”