Mesaj RO-Alert în Constanţa: ”Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă”
În mai multe localități din județul Constanța au fost emise mesaje RO-Alert, prin care cetățenii erau sfătuiți să se adăpostească. Autoritățile i-au informat pe oameni că este posibil să cadă anumite obiecte din spațiul aerian și au îndemnat la calm.
Constănțenii au fost sfătuiți să se adăpostească
Cetățenii din mai multe localități din județul Constanța au primit alerte pe telefon, joi după-amiază, cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte zburătoare.
”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 minute”, se arată în mesajul RO-Alert.
Reprezentanții ISU au revenit ulterior cu lămuriri și au spus că mesajul a fost trimis cu rol de informare. Alerta viza partea de est a județului, respectiv zona litoralului.
”Mesajul transmite informaţii de avertizare şi de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi măsuri de adăpostire în cazul în care situaţia o impune. Facem menţiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populaţiei despre faptul ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului naţional”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.
Ministerul Apărării a venit cu precizări
În urma mesajelor primite de constănțeni, MApN a transmis că sistemul radar a depistat ”o țintă aeriană de mici dimensiuni” deasupra Mării Negre, la aproximativ 150 km de localitatea Mihail Kogălniceanu, fiind vorba, cel mai probabil, despre o dronă.
„Joi, 17 septembrie, în jurul orei 17.00, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.
Ca urmare a evoluției țintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea”, se arată într-un comunicat transmis de MApN joi seara, potrivit Digi24.