Merkel a avut o întâlnire secretă cu Iohannis: ce i-ar fi cerut președintelui României
Mai multe surse au confirmat o întâlnire între Angela Merkel și Klaus Iohannis în care cancelarului i-a cerut să aibă grijă de situația Ambasadei României din Israel.
Nu te-ai fi așteptat ca Angela Merkel să aibă vreun interes vizavi de situația tensionată a mutării mai multor ambasade din Israel din Tel Aviv la Ierusalim, dar se pare că a pus presiune pe Iohannis pe marginea acestui subiect. Informația citată de Hotnews provine de la Mediafax și are în spate surse occidentale ale presei israeliene. Cu alte cuvinte, nu vorbim chiar de detalii la prima mână, dar probabilitatea să fie eronate este destul de mică.
Contextul în care Merkel l-a rugat pe Iohannis să blocheze mutarea Ambasadei pleacă de la niște intenții ale guvernului Dăncilă care au făcut valuri online în urmă cu câteva luni. La momentul respectiv, Klaus Iohannis a menționat că nu intră în atribuțiile lui Viorica Dăncilă să numească ambasadori sau să schimbe sedii de ambasadă, dar nu s-a mai aflat nimic pe marginea subiectului între timp.
Discuția dintre Iohannis și Merkel referitoare la mutarea ambasadei a avut loc în luna aprilie acestui an. Atunci, cancelarul Germaniei i-a solicitat președintelui României să blocheze acțiunea cu pricina din partea autorităților de la București. Există indicii conform cărora liderul german s-a angajat într-o campanie pe termen lung pe acest subiect și că a discutat și cu alți lideri europeni pentru a bloca relocarea ambsadelor în interiorul Israelului.
Un purtător de cuvânt al Ministerului român de Externe a publicat următorul mesaj pentru The Jerusalem Post: „Referitor la întrebarea dv., Ministerul de Externe nu poate face comentarii despre presupusele discuţii dintre Angela Merkel şi preşedintele României. Dacă doriţi informaţii suplimentare, v-am recomanda să contactaţi Administraţia Prezidenţială”.
Biroul cancelarului Angela Merkel a transmis cotidianului The Jerusalem Post: „Nu putem oferi informaţii despre discuţii confidenţiale”. Berlinul a subliniat că „statutul oraşului Ierusalim trebuie clarificat în cadrul unui acord” de pace.
La scară globală, scandalul ambasadelor a fost inițiat de către Donald Trump la finele anului trecut. Președintele americii a anunțat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului și, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia. Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită „compromisuri dure”.