Mere murate, rețetă tradițională de la țară. Cum le murezi corect, de fapt

Mere murate într-un lighean

Potrivit unui studiu realizat în 2014, 81% dintre români încep toamna pregătind murături și conserve pentru iarnă. În întreaga lume există o gamă largă de alimente care se murează: de la legume, la pește și până la carne și ciuperci. În România, în mod tradițional se pun mai ales gogonele, castraveți, varză, conopidă, pepeni, sfeclă și ardei. De curând, a apărut și trendul ”murăturilor exotice”, care adaugă și alt tip de delicii pentru iarnă pe rafturile din cămară. Unii pun mango sau ananas ori chiar ghimbir, în vreme ce alții au rămas fideli tradițiilor, alegând să își desfete papilele gustative cu mere murate, fiind și la îndemână în acest sezon.

Rețetă tradițională de mere murate

Ardei, vinete, roșii, conopidă, gogoșari și gogonele. Acestea sunt câteva dintre legumele care în această perioadă își găsesc locul în borcanele atent aranjate de gospodine pe rafturile cămărilor. Deși de ceva ani acestea pot fi cumpărate gata preparate, oamenii nu și-au schimbat obiceiurile și cred în continuare că cele mai bune murături sunt cele făcute ”ca la mama acasă”.

Mere murate, rețetă tradițională de la țară. Cum le murezi corect, de fapt
Cămară cu murături și conserve pentru iarnă. Preferatele românilor sunt castraveții murați și zacusca

Printre cele mai populare conserve pregătite de români se numără castraveții murați, preferați de peste 90% dintre oameni, dar și zacusca, plăcută de 79%, și gogoșarii în oțet, cu un procent de 74%. Ciupercile conservate și pepenele murat sunt unele dintre cel mai puțin întâlnite în cămările românești.

Ingrediente saramură

  • 150 grame de sare
  • 250-300 grame de miere
  • 100 grame de malț. Dacă nu îl aveți, puteți înlocui cu 150 grame de făină de secară

Saramura se prepară din apa caldă prin dizolvarea tuturor componentelor numite. Lăsați să se răcească înainte de a o turna în recipientul cu mere. Se amestecă din nou saramura și se toarnă în recipient. Fermentarea saramurii într-o încăpere rece are loc în termen de 6-7 zile, apoi recipientul cu murături ar trebui să fie amplasat într-un loc răcoros pentru păstrare. De obicei, merele murate sunt gata după 4-5 săptămâni de păstrare.

Pregătirea fructelor și a recipientului

Se pune în partea de jos a recipientului un strat subțire de frunze de coacăz negru, peste care se așază merele stivuite în două straturi, apoi urmează un strat subțire de frunze de vișin și din nou mere. Urmează un strat subțire de mentă, fără a exagera însă cu această plantă, apoi din nou mere. Ultimul strat este format din frunze de mentă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI