Medicul Virgil Musta, un nou avertisment crunt pentru cetățeni: „Suntem, din nou, în al 12-lea ceas”. Detaliul observat de medic la persoanele vaccinate

de: Rosu Ioana
28 09. 2021

Medicul Virgil Musta din Timișoara revine cu un nou semnal de alarmă, așa cum a făcut-o în toate momentele de răscruce din timpul pandemiei de Covid-19. Din păcate, și de această dată situația este una extrem de gravă, astfel că în acest val, numărul cazurilor cresc cu o rapiditate greu de ținut în frâu de către sistemul medical.

„În mai puțin de o lună, secțiile de terapie intensivă s-au umplut”

Medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara se teme pentru soarta multor pacienți aflați în stare gravă. Potrivit specialistului, valul patru se caracterizează printr-o agresivitate mai mare, din cauza contagiozității extrem de rapide datorată tulpinii Delta. Din păcate, în decurs de nicio lună, secția ATI este plină, iar singura cale de rezolvare pentru moment este evitarea transmiterii comunitare.

„Este din nou un moment foarte greu pentru comunitatea noastră. Chiar dacă deocamdată resimt acest lucru în primul rând cei care se infectează și ajung la spitale cu forme severe de boală, numărul acestora a început să fie din ce în ce mai mare în ultimele zile și deja depășeste capacitatea spitalelor. Iar aceasta nu este o glumă sau o exagerare!!!

Ceea ce poate să urmeze ne va afecta deja pe toți (personal, pe membri ai familiei, pe prieteni sau cunoștințe), dacă nu contribuim fiecare dintre noi în perioada imediat următoare la scăderea transmiterii virusului, astfel încât să diminuăm cât mai mult numărul celor care se infectează și automat și numărul celor care ajung să necesite spitalizare.

Mulți dintre d-voastră nu realizează încă în ce situație reală ne aflăm și faptul că suntem, din nou, în al 12-lea ceas. Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celalalte 3 valuri pandemice, astfel că, în decurs de mai puțin de o lună de zile, secțiile de terapie intensivă și secțiile Covid din spitale s-au umplut”, a dezvăluit acesta pe o pagină medicală de Facebook.

Cine sunt persoanele care dezvoltă forme grave ale infecției

„Eroul în halat alb”, așa cum a fost numit medicul Musta la începutul pandemiei, a subliniat faptul că majoritatea pacienților în stare gravă fac parte din categoria celor nevaccinați. Astfel, că la Terapie Intensivă, toți sunt din această categorie, iar în saloane, 95% dintre pacienții care au nevoie de un volum mare de oxigen sunt tot nevaccinați. Virgil Musta spune că volumul pacienților bolnavi este mult prea mare, așa încât, locurile libere nu pot fi rulate, iar pacienții care așteaptă o șansă la viață își pierd speranța de la o zi la alta.

„Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiie de terapie intensivă și mai ales în situația unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală.

Astfel că, la ora actuală, în spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Timișoara, la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe secțiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare.

Însă, din cauza ritmului mult mai mare de infectare decât în celelate valuri pandemice și a formelor mai grave, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri

Acum, Secțiile de Boli Infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și lucrăm la capacitate maximă. Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinică de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupă în circa 2 zile, iar alte posibilități de extindere nu avem”, a adăugat cunoscutul medic.

„Niciun sistem de sănătate din lume nu ar putea face față”

Într-o notă realistă, dar tristă, doctorul susține că situația actuală caracterizată de gravitatea valului patru este aproape imposibil de gestonat, astfel încât niciun sistem sanitar nu ar putea să facă față valului uriaș de cazuri severe.

De asemenea, potrivit statisticilor internaționale, în țările cu rată mică de vaccinare, cazurile severe pot crește cu până la 10%, în timp ce decesele cu până la 3%, ceea ce reprezintă un procent semnificativ din totalul populației. Din păcate, asemeni altor medici, Virgil Musta este de părere că doar reducerea ratei de transmitere poate schimba cu ceva această criză sanitară, altfel îi vom călca pe urme Italiei, așa cum s-a aflat în primul val al pandemiei.

„De fapt, la ritmul actual de cazuri noi și de cazuri grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față. Oricât încercăm să mai creștem numărul de paturi, se vor epuiza și acestea foarte repede.

Singură soluție viabilă este să reducem rapid rată de infectare în comunitate, altfel vom urmă și noi exemplul tragic al Italiei, de la începutul pandemiei!!!

În Timișoara și în Arad, cu ajutorul platformei Pandemic Controller ce conectează medicii de familie cu Spitalul Victor Babeș sau cu Spitalul Județean din Arad pentru a-i ajuta în tratarea pacienților rămași la domiciliu și prin proiectele “Oxigen pentru Timișoara” și “Respirăm împreună”, prin care se oferă concentratoare de oxigen pentru acasă, mai putem salva și alte vieți, dar tot nu va fi suficient”,  a completat medicul, potrivit paginii „City Doctors-comunitate pentru sănătate!”.