Virgil Musta, adevărul despre pacienții morți de COVID-19: „Spitalul este în permanență plin-ochi”

de: Rosu Ioana
12 08. 2020

Renumitul medic Virgil Musta a vorbit în urmă cu puțin timp despre situația critică din România, dar și despre neîncrederea cetățenilor cu privire la acest virus. Coordonatorul Spitalului Covid din Timișoara susține că adevărata luptă se dă în afara spitalelor, iar pentru a izbuti este nevoie de responsabilitate și implicare din partea tuturor.

Pacienții care s-au îmbolnăvit de COVID-19 nu cred în existența virusului

Șeful de secție al Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, a dezvăluit că în ultimele zile s-a observat o reducerea ratei de transmitere a coronavirusului, motiv de bucurie și speranță pentru toată lumea.
Cu toate acestea, medicul avertizează asupra studiilor care arată că pentru a opri o pandemie este nevoie de o imunizare a peste 70% din populație.

Dat fiind faptul că în prezent, în țara noastră, există o rată de decese de 5%, Virgil Musta afirmă că o astfel de imunizare este imposibilă în România, din cauza numărului uriaș de decese care s-ar înregistra.
Medicul face apel la populație pentru a avea grijă să se evite acest lucru, prin eforturi susține ale medicilor și ale cetățenilor deopotrivă.

La începutul pandemiei, în spitalul din Timișoara au fost vindecați cei mai mulți pacienți infectați cu COVISD-19, însă pe parcurs, lucrurile s-au destabilizat. Din păcate, medicul Musta este dezamagit de refuzul oamenilor de a accepta și de a înțelege cât de periculos este virusul, acest fenomen de refuz fiind prezent și în cazul pacienților care au fost infectați și s-au vindecat.

Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală…”, a declarat doctorul din Timișoara pentru Hotnews.ro.

“Eu am speranța că lumea a început să înțeleagă”

Virgil Musta a transmis că efectele restricțiilor au început să se resimtă, rata de transmitere a virusului fiind în scădere. Această veste este îmbucurătoare, altminteri, spitalele riscau să se umple în scurt timp, iar secțiile de Terapie Intensivă să rămână fără paturi.

Cu toate acestea, medicul avertizează că adevărata luptă pentru prevenirea îmbolnăvirii este data în afara spitalelor, având totodată exemplul țărilor în care instituțiile medicale nu au mai făcut calcul.
Potrivit medicului din linia întâi, singura soluție pentru a gestiona această pandemie este prevenția și îmbolnăvirea progresivă.

Rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător. Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice.

Eu am speranța că lumea a început să înțeleagă. Am văzut și o statistică că 75% din oameni înțeleg că este pandemie și că e nevoie să respectăm niște reguli. Asta îmi dă speranță că la un moment dat, când lumea va vedea în ce situație suntem, se vor menține regulile, astfel încât să nu ne mai îmbolnăvim.

Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească.

În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm”, a adăugat acesta.