Medicul Virgil Musta, despre infectarea cu COVID-19 în secțiile de votare. Ce trebuie să știe românii
Șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta, avertizează românii cu privire la o nouă explozie a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Medicul susține că cel mai bun remediu pentru a evita răspândirea virusului este respectarea celor trei reguli de aur.
“Pandemia este pe pantă ascendentă”
Virgil Musta, unul dintre doctorii care a vindecat cei mai mulți pacienți infectați cu COVID-19, trage un semnal de alarmă vizavi de pericolul existent la alegerile electorale ce urmează a avea loc la finalul acestei luni, pe 27 septembrie. Acesta le recomadă cetățenilor să respecte toate măsurile de siguranță pentru a evita dezvoltarea anumitor focare de infecție.
„Din cauză că pandemia este încă pe pantă ascendentă, există riscul ca numărul de cazuri să se înmulțească în progresie geometrică dacă nu se înțelege că e foarte important de a preveni răspândirea bolii prin respectarea cu strictețe a totutor mijloacelor de prevenție, în special a celor trei reguli de aur pe care le știe deja toată lumea.
În ceea ce privește alegerile, există risc de infectare dacă nu se respectă regulile de distanțare socială, aglomerație prea mare la urnele de vot, dacă nu se poartă măști, altfel riscul este minim. Încăperile trebuie să fie bine aerisite, după care dezinfectate cu substanțele cunoscute”, a explicat Virgil Musta, potrivit Antena3.
Reînceperea școlilor poate dezvolta focare de COVID-19
Specialiștii epidemiologi avertizează cu privire la reînceperea anului școlar 2020-2021. Atât medicii, cât și reprezentanții asociaților de părinți se tem pentru sănătatea elevilor și a cadrelor didactice din cauza suprapopulării și a lipsei de spațiu.
Potrivit previziunilor făcute, se așteaptă ca odată cu începutul noului an școlar să apară tot mai multe focare de COVID-19, motiv pentru care părinții se tem să-și trimită copiii la școală. Printre problemele ridicate se numără lipsa spațiului pentru triaj, izolare și explozia numărului de cazuri.
„Izolare, unde? Astea sunt teorii foarte frumoase, dar, în practică, la 40% din şcolile noastre, mai ales în rural, este imposibil de respectat. Dacă sunt doi sau trei dintr-o clasă, îi bag în aceeaşi încăpere sau în 3 încăperi diferite? Că s-ar putea ca unul să aibă un simplu rinovirus de sezon şi altul să aibă un debut de COVID-19”, a declarat epidemiologul Geza Molnar, potrivit Mediafax.