Dr. Virgil Musta, avertisment îngrijorător privind numărul uriaș de infectări cu Covid-19 în valul cinci: „Aceasta este varianta optimistă”

de: Rosu Ioana
06 01. 2022

Virgil Musta este șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș”, din Timișoara, acolo unde a vindecat la începutul pandemiei cei mai mulți pacienți infectați cu Covid-19. Într-un context tensionat din cauza pericolului reprezentat de valul cinci al pandemiei, dar și de tulpina Omicron, medicul trage un semnal de alarmă privind efectele pe care le poate avea acest val asupra societății. Deși suntem cu un pas în urmă față de alte țări din Europa, Virgil Musta avertizează că lucrurile vor evolua rapid și în cazul României.

Factorii care au contribuit la înmulțirea infectărilor generate de Omicron

Medicul Virgil Musta din Timișoara își exprimă temerea privind evoluția furtunoasă a pandemiei, în ciuda startului mai greoi al valului cinci. D

„Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, a explicat medicul Virgil Musta.

Renumitul medic subliniază faptul că noul val al pandemiei nu mai este un secret pentru nimeni, astfel că, atât autoritățile, cât și medicii sau cetățenii știu deja la ce să se aștepte, având experiența altor țări din Europa, cât și a valurilor anterioare din România. Cu privire la cazurile generate de Omicron, acestea ar fi aduse în mare parte de cetățenii care au călătorit în Europa.

„Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul.

Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, a explicat Virgil Musta, pentru fanatik.ro.

La câte infectări ar putea ajunge România în vârful valului cinci

Medicul infecționist Virgil Musta estimează că numărul cazurilor va exploda în perioada de vârf a valului cinci, astfel că se poate ajunge la peste 20.000 de infectări zilnice, având în vedere faptul că, în România, procentul de persoane nevaccinate este mult mai mare decât în alte țări.

”Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, a dat asigurări medicul.

Cu privire la gradul de agresivitate al tulpinii Omicron, medicul Virgil Musta vine cu vești îmbucurătoare, astfel că, potrivit cercetările făcute în țările vestice, s-a demonstrat că această tulpină acționează mai blând, ceea ce înseamnă că numărul deceselor va fi mai mic.

”Din cercetările celor din vest se arată că la varianta Omicron cazurile sunt mai puțin severe. Acum, e adevărat, ei au și o rată de vaccinare mai mare. Vom vedea dacă, atunci când va exista o transmitere comunitară și la noi cu Omicron, dacă se va menține această patogenitate mai scăzută. Ar fi foarte bine să fie așa, ar fi salvați mai mulți oameni și ar fi o presiune mai mică pe sistemul medical”, a adăugat Virgil Musta.