Virgil Musta, semnal de alarmă disperat. Medicii, obligați să aleagă pacienții: „Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei”

Virgil Musta, semnal de alarmă disperat. Medicii, obligați să aleagă pacienții:
Virgil Musta, anunț terifiant pentru români

România se află într-o perioadă crucială, fiind pusă în fața celui de-al treilea val al pandemiei. Medicii din toată țara trag semnale de alarmă disperate cu privire la criza acută de locuri de la Terapie Intensivă, astfel că sistemul medical se află sub presiune. Virgil Musta avertizează românii cu privire la pericolul la care sunt expuși moment de moment.

Tulpina britnică, un real pericol pentru România

Șeful Secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, avertizează cu privire la numărul pacienților care sosesc în stare gravă la spital. Acesta a explicat în cadrul emisiunii Gândul Live cu privire la situația din Terapiile Intensive, care sunt aproape pline. Astfel, România poate ajunge în orice moment în situația Italiei, medicii fiind nevoiți să trieze pacienții care să primească o șansă la viață.

„De trei săptămâni ne confruntăm cu un număr foarte mare de pacienți COVID. Vedem vârful aisbergului. Zilnic evaluăm 50-100 de pacienți dintre care o parte trebuie internați, deoarece au forme severe.

Suntem într-o presiune foarte mare, deoarece spitalul nostru și cele suport sunt aproape pline. Riscăm să ajungem într-o situație similară cu a Italiei, ceea ce nimeni nu își dorește.

Eu nu sunt deloc relaxat, ci îngrijorat. Pe lângă numărul mare de cazuri, care se datorează prezenței tulpinii britanice există riscul apariției celorlalte tulpini. Există riscul ca tulpina noastră să sufere mutații genetice. Când într-o comunitate sunt foarte multe îmbolnăviri, la un moment dat virusul suferă mutații”, a declarat acesta.

Ce trebuie făcut de urgență

Medicul Virgil Musta consideră că vaccinarea este singura șansă ca lucrurile să revină încet la normal, iar cazurile de Covid-19 să scadă. Pe lângă această etapă extrem de importantă, infecționistul insistă pe importanța respectării restricțiilor și a regulilor de igienă.

“Situația nu este foarte bună, trebuie să luăm măsuri rapide. Nu toate lucrurile depinde de noi, ci de vaccinurile pe care le primim de la comunitatea europeană. Aceste lucruri au întârziat vaccinarea, un proces esențial în acest moment al valului trei de pandemie, pe care îl poate bloca.

Contează foarte mult mai mulți factori: eficiența măsurilor care s-au luat. Dacă lumea înțelege și respectă toate regulile, lucrurile vor merge bine. Dacă nu ne vom conforma, să fim responsabili, solitari, atunci indiferent de măsurile luate, lucrurile nu vor decurge bine, presiunea asupra spitalelor va fi mare.

Am avut situații de persoane vaccinate care au făcut COVID. Dar au avut forme ușoare și au evoluat foarte bine”, a declarat medicul Virgil Musta, potrivit sursei citate.

Medicul a afirmat, de asemenea, că cel mai probabil, tulpina britanică B117 este responsabilă pentru o mare parte din cazuri, fiind mult mai contagioasă. Cu toate acestea, Virgil Musta speră ca medicii, împreună cu cetățenii, să formeze o echipă eficientă și responsabilă, astfel ca valul trei să dispară în cel mai scurt timp posibil.