Medicul Virgil Musta, avertisment crunt privind boala sezonului. Simptomele care îi sperie cel mai mult pe români
Medicul infecționist, Virgil Musta, trage un semnal de alarmă privind boala parazitară care îi pândește pe români în perioada sărbătorilor. Potrivit specialistului, acest parazit este contactat de oameni prin consumul cărnii crude sau preparate termic insuficient. Din păcate, simptomele apărute după infectare sunt greu de suportat, astfel că multe persoane se îngrijorează extrem de tare până ajung să depisteze cauza.
Cât de mult ne poate afecta trichineloza
Dr. Virgil Musta, de la Spitalul “Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenția asupra pericolului reprezentat de trichineloză și ce trebuie să facem dacă organismul nostru a fost infestat de astfel de paraziți.
Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, cel mai frecvent de la porci, mistreți sau urși. Astfel, carnea acestor animale conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii inrudite de Trichinella, potrivit Medlife.
Din păcate, în perioada sărbătorilor, consumul cărnii de porc crește semnificativ, astfel că riscul infestării cu acest parazit este mult mai mare.
În urmă cu puțin timp, medicul Virgil Musta a transmis pe pagina de Facebook a unității medicale în care este șef de secție cum acționează acest parazit și ce pericole poate provoca.
„După ingestia acestor alimente, paraziții ajung în intestinul omului, unde se înmulțesc și apoi pătrund prin mucoasa intestinală în sânge, iar de aici ajung în mușchii striați, unde se închistează, afectând funcționarea corespunzătoare a acestora.
Paraziții pot ajunge însă și în alte organe, inima, plămâni sau chiar în sistemul nervos, ceea ce duce la apariția unor complicații severe, ce pot cauza chiar decesul. Cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât formă clinică de boală este mai severă”, a explicat dr. Virgil Musta, într-o postare pe pagină de Facebook a Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara.
Cum evoluează boala
În continuare, medicul Virgil Musta a explicat care sunt cele trei etape ale infecției și cum putem interveni în timp util pentru a evita agravarea stării de sănătate a pacientului.
“1. Faza intestinală, ce se manifestă ca o toxiinfecție alimentară, cu scaune moi, grețuri, vărsături, colici abdominale. Primele simptome apar la 2-3 zile până la o săptămână de la ingestia cărnii parazitate. Dacă boala este descoperită în această fază, tratamentul este eficient și paraziții nu se mai pot multiplica.
2. Faza migrării parazitului prin sânge în mușchi, când, din cauza reacției organismului, apar simptome ca febra, dureri de cap și la nivelul ochilor, erupții cutanate, dureri musculare, edem facial și chiar hemoragii. Dacă afectarea cuprinde și mușchii respiratori, pot apărea tulburări de respirație. Această faza durează 2-4 săptămâni, după care simptomatologia cedează. În această etapă, medicația tiparazitară este mai putin eficientă, obiectivul principal al tratamentului fiind diminuarea simptomatologiei și a manifestărilor alergice care se produc și care pot afecta sever organismul.
3. Dacă ajung în mușchi, larvele se închistează, apoi se calcifică producând tulburări de funționare a acestora. În această faza, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să favorizăm calcificarea chistelor.
În infestațiile severe, inflamația poate determina complicații cardiace (miocardita, insuficientă cardiacă, aritmii), neurologice (encefalită, meningită, tulburări vizuale sau auditive, convulsii) sau pulmonare (pneumonita, pleurezie). Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau a encefalitei”, a explicat acesta, potrivit aceleiași surse.
Prezența la medic, obligatorie
Infecționistul le recomandă tuturor persoanelor care taie porcul să fie prudenți și să supună carnea unor analize medicale pentru a evita prezența parazitului în carnea care urmează a fi consumată. Oricine prezintă simptome ale unei toxiinfecții alimentare este rugat să se prezinte de urgență la medic.
“În primul rând, cei care sacrifică porcul trebuie să verifice carnea printr-un examen trichineloscopic realizat la medicul veterinar. Dacă după două, trei zile de la consumul de carne prezentăm semnele unei toxinfectii alimentare, trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Acesta va putea asocia simptomatologia cu suspiciunea de trichineloză și va începe tratamentul specific”, a explicat Virgil Musta.