Medicul Valeriu Gheorghiță, avertisment serios privind testul de anticorpi Covid-19. Legătura nebănuită între acesta și doza a treia de vaccin

Medicul Valeriu Gheorghiță, avertisment serios privind testul de anticorpi Covid-19. Legătura nebănuită între acesta și doza a treia de vaccin
Valeriu Gheroghiță, despre eficiența testelor de anticorpi-Covid-19

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a transmis un mesaj de ultimă oră tuturor românilor care doresc să-și efectueze un test de anticorpi Covid-19 pentru a afla gradul de imunitate obținut în urma vaccinului sau a trecerii prin boală. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, rezultatul acestui test este irelevant pentru cei care îl folosesc pentru a se decide dacă apelează sau nu la cea de-a treia doză de vaccin.

Importanța rezultatelor testelor de anticorpi Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a dezvluit că, în acest moment, mulți cetățeni apelează la testele de anticorpi Covid-19 pentru a verifica nivelul de imunitate actual. Potrivit specialistului, în funcție de acest lucru, oamenii decid dacă apelează și la imunitatea suplimentară data de doza a treia sau au deja suficienți anticorpi.

Din păcate, acest criteriu nu este indicat în acest moment, întrucât metodele de depistare ale anticorpilor nu sunt momentan standardizate, astfel că nu există un rezultat relevant pentru adevăratele valori. Potrivit medicului, aflarea unei valori oficiale a numărului de anticorpi necesari protecției împotriva Covid-19 ar urma să fie descoperită în curând. Acest lucru, spune medicul, va ajuta la analiza eficienței diferitelor tipuri de vaccinuri utilizate împotriva noului coronavirus.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele.

Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, adeclarat medicul, potrivit Digi24.

Anticorpii descoperiți în prezent la analize ar putea fi ineficienți în lupta anti-Covid-19

Medicul Valeriu Gheorghiță a oferit o valoare orientativă a acestui prag de anticorpi necesari protecției anti-Covid-19. Cu toate acestea, șeful CNCAV susține că acești anticorpi nu reprezintă obligatoriu anticorpii care ne apară și blochează intrarea virusului în celulă.

“În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate.

Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a declarat medicul militar, potrivit aceleiași surse.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI