Medicul Valeriu Gheorghiță, anunțul pe care toți românii îl așteptau. După cât timp ne putem vaccina cu alt ser dacă refuzăm dea de-a doză de la AstraZeneca

de: Rosu Ioana
17 03. 2021

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid-19, a vorbit marți seară despre cele mai arzătoare frici ale românilor în această perioadă tensionată. În urma scandalului produs de reacțiile adverse apărute în urma vaccinului cu AstraZeneca tot mai mulți cetățeni refuză imunizarea cu acest ser.

Ce trebuie să faci în cazul în care nu mai dorești rapel cu AstraZeneca

Într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, la Antena 3, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns la multe din curiozitățile și îndoielile pe care românii le au în acest moment. Una dintre problemele apărute în urma scandalului cu vaccinul AstraZeneca este aceea de înlocuire a celei de-a doua soze.

Multe dintre persoanele care s-au vaccinat cu prima doză de la AstraZeneca doresc să renunțe la rapel, dar nu înainte de a afla ce consecințe poate avea acest lucru, dar și în ce condiții se poate înlocui cu alt vaccin. Potrivit medicului, recomandarea principală este aceea ca persoanele să se vaccineze cu ambele doze produse de același producător, respectând perioada de timp dintre acestea.

În cazul în care cetățenii nu mai doresc sub nicio formă vaccinarea cu acest ser, Valeriu Gheorhiță a menționat o perioadă indicată între administrarea celor două doze diferite.

„Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menținerea acelui tip de vaccin și pentru a două doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranță suplimentare sau date care să reducă protecția pe care persoană respectivă o poate obține prin vaccinare.

În ceea ce privește vaccinul de la AstraZeneca este greu să anticipăm intervalul de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem și dacă se va recomandă, o a două doză dintr-un alt vaccin.

Probabil că un interval de 4-8 săptămâni este unul rezonabil. Însă la acest moment cred că o singură doză ar fi suficient dacă ar fi să luăm în calcul, ipotetic, această variantă.” a explicat medicul Gheorghiță

Care sunt reacțiile adverse comune

În urma întrebărilor puse de cetățeni, colonelul Valeriu Gheorhiță a formulat un răspuns care să cuprindă lămurirea celor mai multe persoane. Acesta a explicat că anumite reacții adverse sunt perfect normale, însă, acestea trebuie monitorizate cu atenție de către pacient și medic. Cu privire la reacțiile după vaccinul de la AstraZeneca, medicul a recomandat și o persoană de repaos, pentru a avea un control mai bun al situației.

„Aceste reacții adverse generale constand în febră, frisoare, dureri musculare, dureri articulare, stare de oboseală, dureri de cap, sunt reacțiile comune pe care cei tineri le dezvoltă mai frecvent decât persoanele peste 60-65 de ani.

În situația respectivă trebuie să ne sfătuim cu medicul de familie. Să luam tratament antitermic sau antialergic în funcție de istoricul nostru medical. Aceste reacții trebuie să fie pasagere și să se remită în 1-2 zile.

Pentru acest tip de vaccin, care are o frecvența mai crescută a reacțiilor adverse, se poate avea în vedere și o perioadă de repaos la domiciliu, pentru a exista un control mai bun al stării generale și gestionării situației de moment.

Dar nu toate persoanele care sunt vaccinate dezvoltă aceste reacții adverse” a afirmat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit sursei citate.