Medicul Valeriu Gheorghiță, anunț categoric pentru cetățenii care urmează să-și facă rapelul cu vaccinul de la Astrazeneca. Ce trebuie să știe

de: Rosu Ioana
08 04. 2021

În cursul zilei de ieri, Agenția Europeană pentru Medicamente a dezvăluit că în urma vaccinului cu AstraZeneca pot apărea reacții adverse referitoare la apariția trombozelor, însă beneficiile aduse depășesc riscurile. În urma anunțului făcut de EMA, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheroghiță, a transmis un mesaj de informare pentru o categorie de pacienți din România.

Ce trebuie să știe persoanele care urmează să se vaccineze cu AstraZeneca

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că persoanele care au dezvoltat tromboze în urma vaccinului cu AstraZeneca nu trebuie să mai facă rapelul cu acest tip de vaccin. Specialistul a subliniat, de asemenea, faptul că în urma celei de-a doua doze, reacțiile în urma vaccinului AstraZeneca au fost mai reduse decât în cazul primei doze.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverese, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că, dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat doctorul.

Cu privire la combinarea mai multor vaccinuri anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță nu recomandă acest lucru, astfel că celor care nu au avut reacții adverse la AstraZeneca li se recomandă să continue cu acest tip de vaccin și la rapel.

„Acestea sunt datele disponibile la acest moment. (…) Nu este recomandată în acest moment combinarea a două sau mai multor vaccinuri. Rapelul pentru vaccinul de la AstraZeneca se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar şi peste. Tocmai de aceea, cred că va fi luată în cursul zilei de mâine o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de a doua doză de vaccin, dacă rămâne din acelaşi vaccin sau nu”, a dezvăluit dr. Gheorghiţă miercuri seară la TVR1, potrivit Agerpres.

În ce condiții se poate efectua rapelul cu un vaccin diferit

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a reamintit faptul că o persoană vaccinată cu prima doză de AstraZeneca, dar care a dezvoltat tromboze, nu trebuie să facă a doua doză cu același timp de vaccin. O altă îndoială mai există în cazul tinerilor, dacă specialiștii vor impune o limită de vârstă pentru acest ser.

În situația aceasta, medicii vor decide o altă schema de tratament, astfel încât, cea de-a doua doză să fie făcută cu un alt tip de vaccine permis categoriei de vârstă.

„Nu s-a pus problema să se retragă complet acest tip de vaccin. (…) Dacă se va decide o impunere a unei limite de vârstă de la care să nu se mai administreze vaccinul de la AstraZeneca şi există persoane care au primit prima doză şi sunt sub acea limită de vârstă, se va lua o decizie privind schema de vaccinare, dacă se continuă cu acelaşi vaccin sau se va continua cu un alt tip de vaccin, după exemplul Germaniei. (…)

Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente (trombotice – n.red.) este unul care ţine de reactivitatea imună a organismului uman, nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariţie la a doua doză.

Ca atare, dacă avem o persoană care a dezvoltat evenimente trombotice după prima doză, clar este contraindicată administrarea celei de a doua doze cu acelaşi tip de vaccin, însă, nu ne aşteptăm ca la a doua doză să apară aceste evenimente”, a declarat medicul, potrivit Digi24.