Medicul Theo Trandafirescu, despre diferența dintre tratamentul anti-Covid-19 cu pastile și vaccinare. Ce trebuie să știe toți românii
Medicul Theo Trandafirescu, din New York, a vorbit, joi seară, despre tratamentul anti-Covid-19 cu pastile, dar și despre interacțiunea pe care acesta l-ar putea avea cu vaccinarea anti-Covid-19. Potrivit specialistului, în cazul pastilei anti-Covid-19 există câteva momente cheie când poate fi administrată, iar în caz contrar, efectul acesteia nu mai are capacitate de vindecare al pacientului.
Tratament cu antivirale sau vaccin anti-Covid-19?
Medicul Theo Trandafirescu din New York a explicat pe înțelesul tuturor ce prespune administrarea pastilelor antivirale pentru care companiile farmaceutice Pfizer și Merck au solicitat autorizare de urgență din partea Agenţiei pentru Medicamente a Statelor Unite. Potrivit studiilor, aceste pastile antivirale pot avea eficiență de până la 90%, atâta timp cât sunt administrate la scurt timp după infectare.
Specialistul și-a exprimat părerea vizavi de reticența oamenilor cu privire la vaccinare, atâta timp cât o pastilă promite vindecarea persoanelor care se infectează cu Covid-19. Prezent în platoul emisiunii „Punctul de Întâlnire”, în cadrul unei intervenții telefonice, medicul a explicat cum funcționează cele două metode de tratament anti-Covid-19.
„Şi Pfizer şi Mark au depus dosare să fie aprobate în America. Din ce ştiu eu pastila lui Merk, Molnupiravirul a fost aprobată în Marea Britanie.
Întrebarea este: nu mă vaccinez şi vreau să iau pastila dacă dezvolt infecţie. Problema când e infecţie nu știi când să o iei. Această pastilă trebuie administrată destul de rapid, la câteva zile după ce te infectezi.
Când te infectezi, anumite persoane sunt puternici cei tineri. Dintr-o dată o duc pe picioare şi cad la spital la Terapie Intensivă. Deci timpul când administrezi pastila este importat şi este o posibilitate ca tu să nu îţi dai seama şi să ajungi la terapie intensivă. În momentul în care ajungi la ATI şi ești foarte afectat ai pierdut această oportunitate de a avea pastila”, a explicat dr. Theo Trandafirescu.
Condiția esențială pentru ca tratamentul antiviral să-și facă efectul
Potrivit medicului român din New York, tratamentul anti-Covid-19 trebuie administrat foarte rapid, în primele zile de la contactarea virusului. Dezavantajul în cazul unor persoane este acela că pot duce infecția câteva zile, fără să resimtă simptomele, iar degradarea stării de sănătate să fie foarte rapidă. În acest caz, pastilele nu își mai fac efectul, iar riscul de a ajunge la Terapie Intensivă crește doarte mult. Pe de altă parte, în cazul vaccinării, lucrurile sunt mult mai sigure, căci în acest caz, imunizarea cu serul anti-Covid-19 previne dezvoltarea formelor grave de Covid-19, nemaifiind nevoie să intervii într-un anume moment.
“Deci tratamentul anti-COVID este un tratament antiviral care trebuie administrat rapid şi tratament antiinflamator în situaţii de urgenţă. Antiinflamator nespecific, steroizii şi specific interleukina. Deci, există o șansă cu aceste pastile să nu recunoști infecția şi să poţi să ajungi la spital.
Dacă o iei din timp şi ești responsabil, precaut există o șansă să poţi să consideri, da domne’ o iau la nevoie. Vaccinul acționează diferit pe un sistem imun. Vaccinul de la început, a fost designul, şi s-a dovedit că previne formele severe de boala. Deci cred că acționează complementar”, a spus medicul Theo Trandafirescu, medic român la New York, la Antena 3.