Medicul Radu Țincu, avertisment înfricoșător pentru România: „Putem ajunge la 4.000 de pacienți la ATI și 1.000 morți pe zi”

de: Rosu Ioana
21 10. 2021

Medicul ATI de la Spitalul Floreasca, Radu Țincu, avertizează asupra unui dezastru sanitar ireversibil, dacă nu se iau măsuri restrictive în cel mai scurt timp. Potrivit specialistului, singura soluție eficientă rămâne lockdown-ul sau respectarea cu strictețe a măsurilor deja existete.

România a funcționat diferit de alte țări

Medicul ATI face o radiografie a valului patru al pandemiei, reamintind că autoritățile au contribuit la situația actuală. Astfel, când alte țări impuneau restricții și lockdown, românii se bucurau de o serie de relaxări, ceea ce a condus la criza sanitară cu care ne confruntăm în aceste momente.
Pentru ca numărul infectărilor să scadă, medicul Radu Țincu consideră că este nevoie de un lockdown, de cel puțin 3 săptămâni. Specialistul trage un semnal de alarmă cu privire o explozie și mai puternică a infectărilor și a deceselor, ajungând la 4000 de cazuri la ATI și 1000 de morți pe zi.

„Poate ar fi trebuit măsuri mai blânde la sfârșitul lui august, început de septembrie, pentru a preveni un astfel de val. Acum, altă soluție nu exista, decât restricții. Când lumea impunea lockdown, noi ne relaxam. Azi s-au vaccinat mulți români, dar a fost prea târziu. Au murit oameni.

E nevoie de 3-4 săptămâni de carantinare care să scadă transmiterea virusului. Dacă actualele măsuri sunt repectate este suficient. Respectarea acestor măsuri sanitare ține de fiecare în parte, iar mai apoi autoritățile să supravegehze. Cei cu afaceri trebuie să supravegheze clienții.
Dacă nu respectăm restricțiile este greu. Undeva în noiembrie-decembrie putem ajunge la 4.000 de pacienți la ATI și 1.000 morți pe zi. Capacitatea totală ATI, în România, este de 4.000 de paturi, deci, vom bloca tot sistemul national”, a explicat Radu Țincu.

 „În camera de gardă s-au adus tărgile de război”

Medicul face apel la politicieni, în vederea unei abordări care ține strict de soluționarea problemelor de sănătata publică, fără a încerca să politizeze și să profite de această criză fără precedent.

“Dincolo de această responsabilitate socială, e nevoie de un pact de neagriesune politică. Pandemia nu mai poate fi politizată, iar oamenii politici să fructifice această pandemie. Nu am văzut o asemenea avalansă de oameni. În camera de gardă s-au adus tărgile de război pentru ca oamenii să nu stea pe jos. A trebuit să intubăm un tânăr de 29 de ani.

OMS este îngrijorată de ce s-a întâmplat la noi și a zis că terminăm imunizarea în 2 ani și jumătate. Trebuie să ne imunizăm în cel mult 6-8 luni, nu în 3 ani, pentru că avem de-a face cu o diluție. Am vaccinat doar 20% din omenii peste 80 de ani, iar vârstnicii dezvoltă forme severe”, a concluzionat medicul.