Medicul pediatru Mihai Craiu, semnal de alarmă disperat cu privire la efectele închiderii școlilor asupra copiilor: Nu am văzut așa ceva în 30 de ani de meserie
Pandemia de Covid-19 a paralizat mai multe sectoare, printre care și pe cel al Educației. Milioane de elevi au învățat timp de un an de zile în sistemul online, activitate care i-a afectat destul de mult, atât la nivel emoțional, cât și psihologic. Renumitul medic pediatru, Mihai Craiu, atrage atenția asupra efectelor nefaste ale restricțiilor anti-Covid-19 asupra evoluției emoționale a adolescenților.
Sinuciderile în rândul adolescenților îngrozesc medicii
Medicul Mihai Craiu a vorbit în cadrul unei dezbateri susținute de Organizația „Salvați Copiii” despre impactul halucinant pe care pandemia și închiderea școlilor l-a avut asupra tinerilor. Pediatrul a recunoscut faptul că s-a constatat un grad de anxietate mult mai ridicat față de alți ani, iar numărul tentativelor de suicid a crescut semnificativ, motiv de îngrijorare pentru toată lumea.
„Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3-4 ori riscul de anxietate/depresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie”, a transmis specialistul în cadrul dezbaterii.
Medicul a vorbit, de asemenea, și despre efectele infecției cu Covid-19 asupra tinerilor, acesta susținând că efectele se vor resimți pe perioade mai lungi, cel mai intâlnit fiind sindromul inflamator și long Covid. Potrivit specialistului, cele mai multe probleme de sănătate determinate de infecția cu Covid-19 au fost observate la bebeluși și adolescenți.
„La copil, problemele legate de Covid sunt mai degrabă de viitor, long Covid, sindromul inflamator, vom vedea în viitor. Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator și/sau long Covid.
La capetele de vârstă ale pediatriei sunt probleme mai mari, adică la sugari și adolescenți”, a adăugat acesta.
Mihai Craiu dezminte teoriile părinților cu privire la efectele vaccinului în rândul adolescenților
Pediatrul Mihai Craiu a explicat recent motivele pentru care părinții nu trebuie să se sperie din cauza posibilelor efecte ale vaccinului asupra adolescenților. Mulți părinți refuză să-și vaccineze copiii după ce în spațiul public au apărunt informații referitoare la dezvoltarea miocarditei după vaccin. Potrivit specialistului, riscurile infecției cu Covid-19 sunt mult mai mari și mai periculoase decât riscurile vaccinării.
„Miocardita a fost observată și raportată mai întâi în țara care a vaccinat cei mai mulți adulți tineri – Israel. Acum avem date populaționale foarte mari, care ne spun că, în principiu, avem între 6 și 16 de cazuri de miocardită la 100.000 de doze (de vaccin – n.r.). Bun, cifrele sunt ca niște cifre. Dar ele trebuie luate în context.
Miocardita pe care o produce boala, în cadrul sindromului inflamator multisistemic: aici, dintr-o mie de infectați, un copil poate să facă sindrom inflamator multisistemic. Deci probabilitatea de a face ceva rău de la vaccin este de zece ori mai mică decât de la boală. Iar de la boală nu e ușoară și nu trece în câteva zile. Toți pacienții cu miocardită postvaccinală – unii dintre ei nu au ajuns la spital -, dar cei care ajuns la spital, cel puțin copii sub 18 ani, nu a murit niciunul.
Pe când de sindrom inflamator multisistemic, în Statele Unite, din 4.700 și ceva de copii, din păcate au fost peste 40 de decese. Nu e același pericol. E ca și cum ne-am asuma niște riscuri enorme spunând că tot acolo ajungem. Da, dar una este să fie de zece ori mai frecvent”, a declarat dr. Mihai Craiu la Digi24.