20 sept. 2021 | 08:51

Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la efectele tulpinii Delta: „Vor fi mulți copii infectați”. La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Sănătate
Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la efectele tulpinii Delta:
Mihai Craiu, avertisment cu privire la efectele tulpinii Delta asupra copiilor Sursă foto: Digi24

Potrivit cunoscutului medic pediatru, Mihai Craiu, valul patru al pandemiei atacă fără milă, inclusiv categoria copiilor, ceea ce îl face și mai periculos și de temut. De vină pentru efectele castastrofale este tulpina predominantă Delta, care este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială. Pentru a evita formele foarte grave de Covid-19, medicul le transmite tuturor părinților informații de bază cu privire la modul în care să acționeze atunci când observă anumite simptome specifice unei posibile infecții cu Covid-19.

Copiii puternic afectați de tulpina Delta

Medicul Mihai Craiu avertizează toți părinții cu privire la efectele grave pe care tulpina Delta le poate avea în rândul bebelușilor sau a copiilor mai mari. Din păcate, spre deosebire de tulpina Alpha, noua tulpină este de cinci ori mai contagioasă, un pericol în plus care favorizează îmbolnăvirea unui număr mare de persoane, dar și de copii. Dintre copiii afectați, cei care vor întâmpina probleme grave de sănătate sunt cei care au cormobidități sau cei cu vârste foate mici, care nu au imunitatea încă formată.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.

Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a tranmsis medicul, potrivit Digi24.

Ce trebuie să facă părinții copiilor sănătoși

Chiar dacă formele grave apar în rândul copiilor cu afecțiuni, nici copiii perfect sănătoși nu trebuie neglijați, astfel că, de la primele semne care ar putea indica infecția cu Covid-19, părinții trebuie să acționeze în consecință. De asemenea, este foarte important de monitorizat evoluția stării copilului, astfel, dacă micuțul tău prezintă stări ușoare de răceală, acestea trebuie tratate ca și până acum, fiind vorba, cel mai probabil, de o simplă răceală.

acă starea micuților se înrăutățește vizibil, atunci părinții trebuie să se adreseze de urgență unui medic, iar mai apoi, trebuie să urmeze toți pașii recomandați de specialist.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite”, a precizat Mihai Craiu.

Risc crescut de sindrom inflamatoru multisistemic la adolescenți

Renumitul medic a atras atenția cu privire la predispoziția adolescenșilor de a dezvolta sindromul inflamator sistemic care poate lasă sechele grave, dacă nu este identificat și tratat în cel mai scurt timp.

„Ei pot face faimosul sindrom inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele”, a adăugat acesta.

În cadrul aceleiași intervenții, medicul a subliniat necesitatea vaccinării antigripale în rândul copiilor sub cinci ani, aceștia riscând să dezvolte forme foarte grave, ajungând chiar la Terapie Intensivă și, în cel mai rău caz, decedând.

 

PlaySport
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cancan.ro
Cum a scris 'canadianul' TJ Miles numele Alexandrei Duli, pe bilețelul de nominalizare la Survivor All Stars. Războinica a crezut că e o glumă!
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Prime Paşte 2024. Ce angajaţi primesc 3.000 de lei pe card, plus o majorare de salariu de 1.200 de lei, tichete de masă şi spor „de armonizare” de 200 de lei
Capital.ro
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
EVZ.ro
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp de 13 ani
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Afirmații scandaloase făcute de un preot : "Fetele abuzate sexual trebuie să facă și ele închisoare pentru că sunt frumoase"
Redactia.ro
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ARMATĂ OBLIGATORIE în România! Din 2026, în DOI ANI, intră în VIGOARE
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro