Medicul pediatru Mihai Craiu, avertisment dur cu privire la efectele tulpinii Delta: „Vor fi mulți copii infectați”. La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

de: Rosu Ioana
20 09. 2021

Potrivit cunoscutului medic pediatru, Mihai Craiu, valul patru al pandemiei atacă fără milă, inclusiv categoria copiilor, ceea ce îl face și mai periculos și de temut. De vină pentru efectele castastrofale este tulpina predominantă Delta, care este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială. Pentru a evita formele foarte grave de Covid-19, medicul le transmite tuturor părinților informații de bază cu privire la modul în care să acționeze atunci când observă anumite simptome specifice unei posibile infecții cu Covid-19.

Copiii puternic afectați de tulpina Delta

Medicul Mihai Craiu avertizează toți părinții cu privire la efectele grave pe care tulpina Delta le poate avea în rândul bebelușilor sau a copiilor mai mari. Din păcate, spre deosebire de tulpina Alpha, noua tulpină este de cinci ori mai contagioasă, un pericol în plus care favorizează îmbolnăvirea unui număr mare de persoane, dar și de copii. Dintre copiii afectați, cei care vor întâmpina probleme grave de sănătate sunt cei care au cormobidități sau cei cu vârste foate mici, care nu au imunitatea încă formată.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.

Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a tranmsis medicul, potrivit Digi24.

Ce trebuie să facă părinții copiilor sănătoși

Chiar dacă formele grave apar în rândul copiilor cu afecțiuni, nici copiii perfect sănătoși nu trebuie neglijați, astfel că, de la primele semne care ar putea indica infecția cu Covid-19, părinții trebuie să acționeze în consecință. De asemenea, este foarte important de monitorizat evoluția stării copilului, astfel, dacă micuțul tău prezintă stări ușoare de răceală, acestea trebuie tratate ca și până acum, fiind vorba, cel mai probabil, de o simplă răceală.

acă starea micuților se înrăutățește vizibil, atunci părinții trebuie să se adreseze de urgență unui medic, iar mai apoi, trebuie să urmeze toți pașii recomandați de specialist.

„Un părinte cu un copil absolut sănătos, care a frecventat și înainte grădinița, trebuie să aibă grijă la semnele unei boli acute febrile și să nu se sperie de orice fel de muc în nas și simptome minore respiratorii. Părinții să vorbească între ei. Dacă încep să aibă semne mai mult de 2-3 copii într-o clasă, da, trebuie să ne gândim la coronavirus. Dacă e un caz singular, e absolut improbabil.

Dacă apar semne de gravitate la boală febrilă respectivă, adică copil deshidratat, care nu mai bea, nu mai urinează sau copil care respiră dificil, peste 50 pe minut respirație, sau copil cu alterarea stării generale, categoric trebuie să meargă la spital.

Părinții trebuie să facă și ce făceau înainte de pandemie: pare o viroză severă, merg la doctor, pare o boală obișnuită, vorbesc cu medicul de familie și iau măsurile obișnuite”, a precizat Mihai Craiu.

Risc crescut de sindrom inflamatoru multisistemic la adolescenți

Renumitul medic a atras atenția cu privire la predispoziția adolescenșilor de a dezvolta sindromul inflamator sistemic care poate lasă sechele grave, dacă nu este identificat și tratat în cel mai scurt timp.

„Ei pot face faimosul sindrom inflamator multisistemic care, desi nu e frecvent, poate evolua sever și poate să lase sechele”, a adăugat acesta.

În cadrul aceleiași intervenții, medicul a subliniat necesitatea vaccinării antigripale în rândul copiilor sub cinci ani, aceștia riscând să dezvolte forme foarte grave, ajungând chiar la Terapie Intensivă și, în cel mai rău caz, decedând.