Medicul Monica Pop, semnal de alarmă pentru români: „Masca de protecție nu ajunge!”

Medicul Monica Pop, semnal de alarmă pentru români:

Medicul Monica Pop avertizează toți românii cu privire la transmiterea noului coronavirus. În urmă cu puțin timp, aceasta a transmis un mesaj pe Facebook, prin intermediul căruia atrage atenția că masca de protecție nu este suficientă pentru a ne feri de contactarea virusului.

Cum ne mai putem infecta cu COVD-19

Chiar dacă toți medicii promovează în special prevenția cu ajutorul măștii de protecție, românii trebuie să știe că nasul și gura nu sunt singurele mijloace prin care ne putem îmbolnăvi. Medicul oftalmolog, Monica Pop, trage un semnal de alarmă vizavi de protecția ochilor. Aceasta subliniază nevoia purtării ochelarilor, întrucât prezența virusului în nazo-faringe este în strânsă legătură cu ochiul.

Afecțiunea cu virusul Corona, ca orice altă viroză, se stie, poate da și o afectiune oftalmologică și anume, o conjunctivită virală. Prezenta virusului în nazo-faringe este în directă legatură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă si periculoasă transmiterea, contaminarea.

Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite și dacă cel infectat se freacă la ochi și apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg, dar cunoscut de catre orice medic practician. Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protectie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele.

În plus, daca o persoană infectată stranută în apropierea uneia care are mască dar nu și ochelari, o picatură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctivă si de acolo în nazo-faringe. Legătura anatomica dintre ochi si nas ( canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lacrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru stiut de oricine.

Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenta virusului în secreția conjunctivală la cei contaminați deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!”

Cum se manifestă ?

Unul dintre cei mai cunoscuți medici din România, Monica Pop, dezvăluie că simptomele pot fi inexistente, chiar dacă suntem purtătorii acestui virus.

„- pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului
 – simptomele: când există, conjunctiva este mai hiperemică ( rosie) Deci, în limbaj obișnuit, ochii sunt mai rosii.
 – lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă ( la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome.

Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid în secretia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu stiu dacă studiile s-au facut si pe purtatorii care, până la sfârșit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoși pentru cei din jur”.

Ce este de făcut? Cum ne protejam si din acest punct de vedere?

Mai mult, medicul a oferit indicații prețioase despre cum ne putem proteja ochii pentru a nu ne infecta cu COVID-19.


„- Ochii trebuie și ei spalati, nu numai mâinile, cu apă si cu săpun și ștersi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
– ochelarii ( pentru purtători) spălati și ei seara cu apă și săpun sau șterși cu alcool ( spirt), ușor.
– recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracție sau, doar de protecție, cu lentile plane ( fără dioptrii) și să-i igienizeze cum am spus .
– instilații cu ser fiziologic ,apoi ochii ștersi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.
Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate‘, a scris Monica Pop pe pagina ei de Facebook.

Urmăriți Playtech.ro și pe